Komedije na programu „Filmoteke“

0

Ljubitelji filmske umjetnosti biće u prilici da pogledaju tri američke komedije s kraja 20. vijeka, koje su režirali Vudi Alen, Džejms L. Bruks i Miloš Forman, na programu „Filmoteke“ koju Kinoteka Republike Srpske organizuje od 29. novembra do 1. decembra na Palama.

„Filmoteka“ će biti održana u Art galeriji „G3“ sa početkom u 19:00 časova, a ulaz za publiku je, kao i obično, slobodan.

Prvi je na programu film „Meci iznad Brodveja“ iz 1994. godine, koji mnogi smatraju jednim od istaknutijih ostvarenja ukupnog opusa Vudija Alena, film koji je osvojio 20 nagrada i još 19 nominacija na svjetskim festivalima. U glavnim ulogama pojavljuju se Džon Kjuzak, Dajan Vist, Dženifer Tili, Čaz Palminteri i drugi. Film na vrlo lucidan i duhovit način ispituje odnos umjetnosti, finansijskih i kreativnih uslova njenog nastanka, ali i duboku prirodu pravih umjetnika. Sjajna Dajan Vist, u ulozi glumačke dive, nagrađena je Oskarom za najbolju sporednu žensku ulogu.

U srijedu, 30. novembra biće prikazana romantična komedija „Dobro da ne može biti bolje“ iz 1997. godine, u režiji Džejmsa L. Bruksa , sa Džekom Nikolsonom i Helen Hant u glavnim ulogama, za koje je glumački par nagrađen svim najznačajnijim nagradama, uključujući Oskar i Zlatni globus. Film je osvojio ukupno 37 nagrada i 49 nominacija.

U četvrtak, 1. decembra ne programu je film „Čovjek na Mjesecu“ iz 1999. godine. Riječ je zapravo o koprodukcijskom filmu (britansko-njemačko-japansko-američka) koji govori o poznatom američkom komičaru Endiju Kaufmanu, sa Džimom Kerijem u naslovnoj ulozi, za koju je nagrađen Zlatnim globusom. Kaufman (1949-1984) je bio jedan od najkontraverznijih ljudi svoga vremena i zauvijek će ostati upamćen kao brilijantan komičar i majstor manipulacije, koji je svojim komičarskim stilom mogao da dovede publiku od euforičnog smijeha do ruba plača. Njegov dinamičan i bogat život na filmsko platno prenio je proslavljeni češki reditelj Miloš Forman, nagrađen Srebrnim medvjedom za režiju ovog filma na Berlinskom filmskom festivalu 2000. godine.

Za Kinoteku Republike Srpske:
Jadranka Pandurević, urednik programa

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare