Komandant Ranko s Ontarija

0


Mjesto pod fudbalskim suncem našao u Kanadi: Ranko Golijanin slavi jedan od pogodaka

Fudbal ispisuje najljepše životne priče, a primjer Paljanina Ranka Golijanina, koji je pred kraj izuzetno zanimljive karijere podigao u dresu Brentford Galaksija pehar namjenjen prvaku Kanade, govori da za najviše domete nikad nije kasno. Klub je u debitantskoj sezoni u najjačem kanadskom rangu napravio istorijski uspjeh, a iskusni napadač izuzetno bitnim golovima zapalio je Ontario.

– Zaista smo napravili nešto veličanstveno. Brentford Galaksi je mlad klub, osnovan je početkom ove godine, liga je krenula u maju i niko nije ni sanjao da odmah možemo do titule, ali su se neke kockice složile i uspjeh je došao. U polufinalu plej-ofa dao tri gola, u finalu jedan dao i jedan namestio. Najbolji sam strelac kluba, nije loše za veterana – sa zadovoljstvom u glasu priča Golijanin, kojeg u Kanadi zbog liderskih sposobnosti zovu Komandant.

Kakav je sistem takmičenja u Kanadi?

– Igra se od maja do oktobra. Prošle sezone prvu ligu igralo je deset klubova, ove godine bilo je 13, a za sljedeću se najavljuje 16 do 18 klubova, pa će sezona možda trajati od marta do decembra. Najboljih osam igralo je poslije ligaškog dela plej-of. Redom smo dobijali srpske Bele orlove, protiv njih je bilo i najteže, Portugal i na kraju u finalu Hamilton Kroaciju.

Kako ocjenjujete kvalitet fudbala u ovom dijelu Sjeverne Amerike?

– U najkraćem, ovdje je fudbal u neviđenoj ekspanziji. Toronto je jedini kanadski klub koji igra MLS ligu, a svi znaju kakav je kvalitet u pitanju kada u njoj igraju Bekam, Donovan.

Golijanin ne zaboravlja da spomene saigrače sa kojima je došao do trofeja, ali ni neke ljude koji su imali veliki uticaj na njegovu karijeru.

– U Srbiji su poznati Miodrag Anđelković, Nenad Begović, Dragan Oluić. Begovića znam još kao klinca iz OFK Beograda, povrede su ga omele da napravi veću karijeru. Najbolji je zadnji vezni u kanadskoj ligi. Toplo bih ga preporučio Vladanu Lukiću, predsjedniku Crvene zvezde, kojeg sam upoznao u Francuskoj i imam visoko mišljenje o njemu. Imao sam sreću da me treniraju veliki treneri, poput Miodraga Gregovića, Slavka Jovića, Ivana Čabrinovića, sadašnji trener Laza Džepina me mnogo podsjeća na njih.

Kakvi su vaši dalji planovi?

– Imam neke ponude iz Kine, ali blizu sam 36. godine i mislim da to ne bi bio pravi potez- rekao je Golijanin.

Predsjednik Borjan i golmanske priče

Predsednik Brentford Galaksija je Boško Borjan, bivši golman Srema i Žarkova.

– Njegov sin je Milan Borjan, koji trenutno brani u Radu. Bošku u šali govorim da je njegov sin, iako mlad, već sad je bolji čuvar mreže. Šalu na stranu, na račun predsjednika idu velike zasluge za prvo mjesto, jer je uradio veliki posao.

Knjiga na kraju karijere

Golijanin je rodom sa Pala, pravi je fudbalski globtroter, jednog dana, kaže, napisaće knjigu.

– Staviću sve na papir, gdje sam bio, koga sam upoznao, kroz šta sam sve prošao. Imaće tu šta da se pročita, od mlade reprezentacije Jugoslavije do povrede koja me je onemogućila da se bavim fudbalom na najvišem nivou, o školi fudbala kojom sam se bavio u jednom periodu, iskustvu u Americi, Kanadi, mojoj velikoj ljubavi – malom fudbalu – kaže Golijanin za beogradski Blic.

{yoogallery src=[/images/stories/galerije/ranko-golijanin/] width=[80]}

(www.palelive.com / Blic)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare