Kolumna: Panatinaikos i Stakorina

0

U Laktašima je u srijedu 06.10.2010. godine otvorena Javna ustanova „Sportska dvorana“, čija izgradnja je koštala 15 miliona KM. Objekat su svečano otvorili predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik i načelnik opštine Laktaši Milovan Topolović. Prvu sportsku utakmicu su odigrali KK „Igokea“ i evropski košarkaški velikan KK „Panatinaikos“. Dvoranu će u budućnosti koristiti 30 sportskih kolektiva, koliko ih ima u Laktašima. Kapacitet dvorane je 3.000 gledalaca, sa pratećim objektima urađenim po svjetskim standardima.
Sa druge strane u Palama trenutno radi 25 sportskih klubova i jedan savez. U Palama nemamo sportsku dvoranu, već samo konstrukciju za koju je opština Pale u narednom periodu obezbjedila dio novčanih sredstava. Naši odbojkaški i košarkaški klubovi trenutno rade i igraju u salama na Stambulčiću i u Mokrom. To u suštini nisu dvorane, već jeftine montažne sale.
U našu započetu dvoranu do sada je uloženo 3.750.000 KM, ne računajući zemljište u vrijednosti od 1 milion KM. Zemljište na kome je dvorana započeta je nekada bilo pomoćni teren FK Romanija. Danas u opštini Pale postoje samo tri fudbalska terena, od kojih samo glavni teren FK Romanija ispunjava uslove za takmičenje. Izgradnja sportske dvorane u Palama započela  je prije 10 godina, a kapacitet dvorane je 2200 mjesta.
Pale su nesumnjivo sportska sredina po broju sportista sa najlošijim uslovima za sport u Bosni i Hercegovini.
Ko je zaista kriv za ovakvo stanje u sportu? Vlast, sportisti, građani? Mislimo da su krivi svi u jednakoj mjeri i da krivca ne možemo tražiti u Vladi RS, koju treba kriviti za ne dobijanje kredita od Investiciono-razvojne banke RS, ali kredit  je zatražen krajem 2009. godine, gdje nam je sportska svijest bila do tada?
Vlast je pravila puteve, rasvjetu jer je imala interes, to im se vratilo glasačima. Privatnici su lako dobijali zemljište i pravili zgrade, dobro su zarađivali. Pale su izgrađene, ponosimo se njima, ali da li je sa Palama izrastao i naš duh? Mislimo da ne, kao što nije izrastao ni duh stanovnika Laktaša, što je lako zaključiti prema ponašanju gledalaca u dvorani. Dvoranu su dobili zbog angažovanja nekoliko čelnih ljudi koji vole taj sport i koji su u tome pronašli interes. Dvoranu sigurno nisu zaslužili više od nas, bez obzira što je „Igokea“ već nekoliko godina uspješan sportski klub.
Jednostavno Paljani nisu odgovorni prema sebi jer ne dolaze na sportske manifestacije, ne učestvuju u radu sportskih klubova, ne učestvuju u javnim tribinama vezanim za sport, ali znaju biti najveći buntovnici i kritičari. Zašto dvorana u Palama nije izgrađena za 10 godina? Pa upravo zato što niko iz vlasti i privatne sfere nije vidio interes u izgradnji jednog sportskog objekta. Htjeli mi to priznati ili ne danas ljude pokreće samo debeo interes, koji se uvukao u sve pore života i to je opštepoznato.
Vlast opštine Pale je pronašla interes i sada ima čvrstu volju da završi sportsku dvoranu, no previše smo grešaka napravili svi mi u prošlosti, pa je pitanje da li će ta dvorana podići sport u Palama na viši nivo. Sa nadom da će biti bolje na stadion SC Vlajko Petrović idemo gledati Stakorinu, dok u maloj Foči pod reflektorima gledaju Newcastle United, a u novoj dvorani utakmice košarkaške Premijer lige BiH. Blago njima, oni su prije pronašli interes…
(Stanišić Vladimir – www.palelive.com)
Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare