Kolumna: Jahorina bez srca

0

Već nekoliko dana me izjeda činjenica da je Jahorina postala meta političkih i interesnih prepucavanja preko medija, što odaje prosječno informisanim građanima šta se zaista nalazi „iza fasade“. Planina koju su svi doživljavali kao svoju u posljednje vrijeme se više spominje u negativnom-poslovnom smislu nego u turističkom i sportskom. Jahorina je do prije nekoliko godina bila ponos Paljana, dok je u posljednje vrijeme većini Paljana pripadne muka kada se spomene ova olimpijska ljepotica.

Zašto je to tako?

Činjenica je da Jahorina svake godine bilježi pad broja turista, i dok se broj noćenja na Zlatiboru broji milionima, na Jahorini se broji hiljadama na prstima jedne ili dvije ruke. Broj noćenja je pokazatelj da Jahorina zaostaje za drugim skijaškim centrima u zemlji i okruženju i uprkos činjenici da ovakvu prirodnu ljepotu nema ni jedan centar.

Jahorina je za usluge i sadržaje koje pruža, zaista preskupa. Cijene ski-pass-a na Jahorini su u rangu ski-centara u okruženju. Poređenja radi desetodnevni ski pass na Jahorini za odrasle košta 140 evra, na Bjelašnici 130 evra, na Zlatiboru (Tornik) 80 evra, na Kopaoniku 130-140 evra (zavisno od perioda sezone), a u Banskom u Bugarskoj košta 195 evra sa kompletnom opremom. Cjena smještaja na Jahorini takođe je u rangu pomenutih ski centara. Na sajtovima turističkih agencija cijene aranžmana na Jahorini i Kopaoniku su slične, dok su sve više primamljivi aranžmani za Bansko i skijališta u Austriji. Moguće je pronaći aranžman: apartman, 7 dana u Sillian-u u Austriji za dvije ospobe 369,00 €, takođe i pregršt drugih ponuda u cjenovnom rangu od 300-400 evra! Cijene hrane i pića u restoranima su u rangu cijena u Austriji i Njemačkoj.

Za razliku od gore pomenutih centara, Jahorina ima jako lošu infrastrukturu. Novi šestosjedi su tek postavljeni, mada nisu pušteni u funkciju, a sva druga oprema je iz perioda Olimpijade. Jahorina nema kompletnu ponudu, nema sportske terene, bazene, snow-board parkove, šetališta, sadržaje noćnog života… Putna infrastruktura i mreža je jako loša. BiH nije povezana auto-putevima.

Slika Jahorine ljeti i zimi nam odaje isječeno drveće pokraj puta, smeće, neuređene staze, srušene objekte, zarđale putokaze, što stvara jednu ružnu sliku.

Turistička prezentacija Jahorine je jako loša, mada je dosta napredovala u odnosu na prethodne godine.

Najveći problem na Jahorini je svakako naš mentalitet. Nikoga zaista ne brine činjenica zašto se šuma nemilosrdno sječe, kao ni činjenica da pored puta možemo vidjeti crne plastične kese pune smeća. Turisti koji dolaze su prevareni, počev od lažnih predstavljanja smještaja, do neprijatnosti koje doživljavaju na stazi. Snijega je sve manje svake godine i skijanja je sve manje. Odnos na terenu je tipa „Da komšiji umre krava“, što za nas ni malo nije čudno. Političke borbe su u jeku. Jednom prevaren gost, teško da će ponovo doći i sve ove činjenice se odražavaju na pad broja posjeta svake godine, a sve to je dobro zabiberila svjetska ekonomska kriza.

Kakvu Jahorinu želimo?

Jedna od činjenica ovakvog stanja na Jahorini jeste borba za lični interes. Ulaže se mnogo novca u objekte, a zanemaruje se opšti interes. Svi bi da izdaju, prodaju, zarade, a niko ne bi da počisti stazu, zbog koje turisti dolaze. Jahorina je ekološki uzurpirana.

Posebno treba istaći činjenicu da se na Jahorini na vrlo nevješt način pokušava implementirati moderan-evropski duh i ponuda, zanemarujući domaću kulturu, tradiciju i trpezu zbog koje turisti dolaze. Da li ste na Jahorini nekada jeli romanijsku jagnjerinu, pili jahorinski čaj, jeli kajmak iz Podgraba ili nosili debele čarape ispletene na Bulozima? Čast izuzecima, ali italijanski enterijer i kuhinja se mogu vidjeti na svakom koraku širom Evrope.

Jednostavno Jahorina odaje jednu opštu sliku nemoći, zabluđenosti i neobrazovanosti našeg društva, počev od vrha do najmanjih pora društva. Planina na kojoj bi svi uživali i od koje bi živjela čitava regija, sve više postaje mjesto previranja ljudi, koji na taj način svjesno ili nesvjesno ispoljavaju nemoć i crvene obraze stanovnika ovog entiteta i ljudi koji zaista vole ovu planinu.

Jahorinsku neprofesionalnost i neorganizovanost svakog vikenda uživo prenosi i RTRS. Postavlja se pitanje ko zaista može izdržati razgovor sportskog komentatora i gledateljke iz Kalinovika koja ovog jutra za divno čudo ima struju! No to je bar od srca, za raziku od nekih medija koji su „neorganizovanost“ na Jahorini iskoristili za pravljenje skandala i povećanje tiraža.

Na kraju, nažalost, Jahorina nam je sve više strana i sve više finansijski nedostupna, jer pohlepno, bez srca vapi za novcem stranih turista koji sigurno neće doći.

Autor: Stanišić Vladimir
(Potpomognut aktuelnim temama i razgovorima sa prijateljima)


Uključite se u novu sekciju Palelive.com portala. Želite pisati kolumnu?
Kontaktirajte nas.

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare