Коло српских сестара са Пала прославило 31 годину постојања

0

Чланице Кола српских сестара „Света великомученица Текла“ прославиле су недавно своју крсну славу, Свету Теклу, и 31 годину постојања. Уз благослов Његовог преосвештенства патријарха српског Порфирија, чланице Кола прославиле су и 120 година од оснивања Кола српских сестара.

Том приликом, предсједница Кола „Света великомученица Текла“, Љиљана Нешковић,  захвалила је свим донаторима који већ дуги низ година помажу њихов рад.

Заслужним донаторима додијељене су повеље, урађене као копија повеље која је додијељена Браниславу Нушићу на Оснивачкој скупштини Кола српских сестара 1903. године, иначе рад познатог српског сликара Уроша Предића. Нушић, кум Кола, тада је дао име Колу српских сестара које његове чланице у својим удружењима и данас с поносом носе.

Прослави крсне славе и јубилеја присуствовао је и кум паљанског Кола, начелник општине Пале Бошко Југовић, који је истакао историјску улогу и значај Кола српских сестара, од Балканских ратова до данашњих дана.

Нарочито се осврнуо на новије вријеме, одбрамбено-отаџбински рат и добротворно дјеловање и рад паљанског Кола српских сестара „Света великомученица Текла“, рад у болницама, пружање помоћи сарајевским Србима приликом егзодуса, постдејтонски период, те доба короне и помоћ болесним, непокретним, инвалидима и осталима којима је помоћ потребна.

Југовић је закључио да та добра традиција српских жена и њихов добротворни рад треба да се наставе укључивањем нових нараштаја и подмлађивањем чланства, да се сачува и опстане српско биће са најљепшим особинама великодушности и милосрђа, које је развијало кроз вијекове.

Коло српских сестара „Света великомученица Текла“ добитник је многих признања, међу којима је Крст милосрђа и Грамата Српске православне цркве.

(www.palelive.com/ Фото: Принтскрин, Коло)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare