Kojić: Zastoj u traženju od formiranja Instituta BIH

0

ISTOČNO SARAJEVO – U BiH je do zastoja u traženju nestalih došlo nakon formiranja Instituta za traženje nestalih lica BiH, rekao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, navodeći da su do 2008. godine institucije Republike Srpske identifikovale 3.454 lica srpske nacionalnosti.

Kojić je danas u IStočnom Novom Sarajevu, na obilježavanju Dana nestalih Srba Sarajevsko-romanijske regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu, ukazao da je posebno problematično to što se 657 nestalih neidentifikovanih lica nalazi u tri spomen-kosturnice u Srpskoj.

On je podsjetio da je 15. septembra prošle godine Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila podnijela zahtjev da identifikacija u tri-spomen kosturnice u Republici Srpskoj bude rađena u Zavodu za sudsku medicinu, zbog nepovjerenja prema Međunarodnoj komisiji za nestala lica.

„Mi smo prihvatili inicijativu, i Vlada je donijela zaključak i obezbijedila novac da se ta identifikacija radi u Zavodu za sudsku medicinu Srpske“, rekao je Kojić, dodajući da su u toku aktivnosti za identifikaciju u spomen-kosturnici u Banjaluci.

On je ukazao da volja da se procesuiraju najsloženiji predmeti ratnih zločina
ne postoji ni u Tužilaštvu BiH, koje je preuzelo kompletnu nadležnost kada je riječ o procesuiranju predmeta ratnih zločina i ekshumacija, što znači da jedino ono može podnijeti zahtjev za ocjenu složenosti predmeta Vijeću Suda BiH da se predmeti ustupaju pravosudnim institucijama Republike Srpske.

„Pravosudne institucije Srpske mogu samo da postupaju po predmetima koji su ustupljeni od Suda BiH na prijedlog Tužilaštva BiH, odnosno manje složeni predmeti. Tužilaštvo BiH je takvim zakonskim rješenjima uspostavilo kompletnu dominaciju nad predmetima ratnih zločina, oni mogu da zadrže predmet koji hoće, i tu ima određenih zloupotreba“, naveo je Kojić.

On je najavio da će u narednom periodu ići sa zahtjevom za izmjenu zakonskih propisa, da se ne mogu ustupati predmeti samo koje odredi Tužilaštvo i da se instutucijama Srpske daju predmeti na procesuiranje, a da Tužilaštvu BiH ostaju samo najsloženiji predmeti.

„Očigledno je da Tužilaštvo BiH nema namjeru da procesuira najsloženije predmete ratnih zločina nad Srbima. Konkretni primjeri su `tuzlanska kolona` i `Dobrovoljačka ulica`, jer je u tim predmetima obustavljena istraga“, rekao je Kojić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare