Kojić: Kazna nadekvatna počinjenom zločinu

0

BANJALUKA – Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izrazio je nezadovoljstvo današnjom presudom nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za ratne zločine nad Srbima na području Vozuće i Zavidovića, ističući da kazna nije adekvatna počinjenom krivičnom djelu.

„Ne možemo biti zadovoljni kaznom za Mahmuljina od osam godina zatvora, imajući u vidu obim i razmjer zločina koji su tamo počinjeni“, izjavio je Kojić Srni i napomenuo da je čak i Haški tribunal u ranijim presudama Rasimu Deliću konstatovao da su tamo počinjeni rasprostranjeni sadistički zločini.

Kojić ističe da ovako blaga kazna Mahmuljinu ne može biti vid satisfakcije za žrtve i porodice srpskih žrtava.

„U slučaju Mahmuljina, imamo direktnu komandnu odgovornost, gdje se dosudi kazna zatvora do osam godina i ona ne može biti vid satisfakcije za žrtve i porodice srpskih žrtava, imajući u vidu činjenicu da visina kazne nije adekvatna obimu i karakteru počinjeniog krivičnog djela“, istakao je Kojić i napomenuo da o bestijalnosti zločina svjedoči i dobro poznata činjenica da su na ovom podrčju odsijecane srpske glave.

Kojić je rekao da ima direktnih izvršilaca ovih zločina i drugih lica koja nisu iskoristila mehanizme sprečavanja krivičnog djela, ali nisu bili obuhvaćeni optužnicom.

„Bojim se da ne postoji praksa da i ta lica budu optužena“, kaže Kojić.

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je danas Mahmuljina na osam godina zatvora za ratne zločine počinjene nad Srbima na području Vozuće i Zavidovića 1995. godine.

Mahmuljin je osuđen jer, kao komandat, nije spriječio zločine pripadnika odreda „El mudžahedin“ nad zarobljenim vojnicima Vojske Republike Srpske, civilima kao i pripadnicima sanitetskog osoblja.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare