Kojeg roda je bezbjednost

0

MILIĆI – Promovisanje većeg učešća žena u procesu odlučivanja i jačanje lokalnih ženskih organizacije tema je okruglog stola koji je danas održan u Milićima.

Okrugli sto organizovali su NATO štab u Sarajevu, Sarajevski otvoreni centar i milićko Udruženje žena “Forum” u okviru projekta “Kojeg roda je bezbjednost”.

Zamjenik komandanta NATO Harald Jort rekao je novinarima da skup tematski odražava posvećenost NATO primjeni Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN o ženama, miru i bezbjednosti.

“Cilj nam je da zajedno sa Ministarstvom odbrane BiH predstavimo projekte na kojima radimo, da ohrabrimo žene iz malih zajednica da se više uključe u proces odlučivanja, ali i da čujemo njihove stavove o tome šta za njih predstavlja bezbjednost”, rekao je Jort.

Brigadir Mersida Mešetović iz Oružanih snaga BiH rekla je da je projekat dobra prilika da se javnosti predstavi šta Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH rade kada je riječ o rodnoj ravnopravnosti.

“U svim našim sastavima, počevši od bataljona, pa do Zajedničkog štaba u Ministarstvu odbrane BiH, imamo kontakt-osobe za pitanje roda.
Vjerovatno će se oni u narednom periodu zvati savjetnici za rodna pitanja i biće jasno precizirano šta to oni treba da rade i kako da izvještavaju prema onima koji vode ovaj sistem, da bi preduprijedili sve negativnosti koje bi se mogle pojaviti unutar sistema i da bi na pravi način mladići i djevojke mogli da izvršavaju postavljene zadatke”, rekla je Mešetovićeva.

Okrugli sto o temi “Kojeg roda je bezbjednost” održan je danas i u Vlasenici.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments