Код генерала Младића доминирају кардиолошке и неуролошке тегобе

0

Код генерала Ратка Младића доминирају кардиолошке и неуролошке тегобе, изјавио је директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић, након што је тим овог центра у притворској јединици у Схевенингену разговарао са генералом о његовим здравственим тегобама, прегледао медицинску документацију, док ће детаљан преглед бити обављен сутра.

„Истовремено смо разговарали са љекарима који раде у амбуланти притворске јединце о стању генерала Ратка Младића, након тога смо погледали медицинску документацију и детаљно прегледали генерала“, рекао је Ђајић данас у изјави Срни.

Он је оцијенио да је добро да је љекарски тим баш у овом саставу. „Ту су кардиолог Никола Шобот, неуролог Синиша Миљковић, форензичар психијатрије Милан Стојаковић и ја као професор неурологије и дугогодишњи шеф Од‌јељења за цереброваскуларне болести“, рекао је Ђајић.

Он је нагласио да је љекарски тим након прегледа направио план сутрашње посјете која ће, како је рекао, трајати дупло дуже и на којој ће донијети конзилијарно мишљење, написати га и предати љекарима у Схевенингену, Хашком трибуналу и породици Ратка Младића.

„Дио тог налаза ћемо презентовати јавности, али истовремено смо лимитирани да о неким детаљима говоримо у јавности, јер смо се обавезали обрасцем који смо потписали у Хашком трибуналу да нећемо износити неке детаље о здравственом стању генерала Младића док смо овд‌је“, рекао је Ђајић.

Ђајић је оцијенио да је посјета тима љекара УКЦ више него успјела и да је генерал Младић пресрећан.

„Ми смо усрећили генерала нашом посјетом, он се обрадовао. Било је емотивно што су дошли љекари из Републике Српске, љекари којима он може на свом српском језику презентовати тегобе, јер свака комуникација са њиховим љекарима, без обзира на преводиоце, онемогућава генерала да каже своје тегобе у потпуности“, рекао је Ђајић.

Ђајић је додао да је генерал Младић тиму љекара изнио какви су проблеми, колико трају, од када, које лијекове пије и шта му све смета.

„Након сутрашњег детаљнијег прегледа ћемо донијети одлуку да ли треба уводити неке нове лијекове, да ли треба ићи негд‌је детаљније, да ли у некој другој установи да се лијечи и тако даље“, рекао је Ђајић.

Он је додао да ће сутра моћи дати детаљније информације, истичући да је данашњи преглед трајао краће, те да љекарски тим није био у могућности да све прегледају и донесу закључке.

Тим љекара Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске, на челу са директором Владом Ђајићем јуче ујутро је допутовао у Хаг.

Некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић оперисан је 8. јануара у холандској болници када му је уграђен пејсмејкер. Већ сљедећег дана враћен је у притворску собу у Схевенингену.

Генералов син Дарко Младић раније је изјавио Срни да је за његовог оца најважније да га прегледа тим љекара који говоре српским језиком, те да је тим љекара из Републике Српске који су Хаг допутовали на експлицитан захтјев његовог оца формиран према тренутним потребама генерала.

Бивши командант Војске Републике Српске служи у хашком притвору казну доживотног затвора.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare