„К’о камен“ пред власеничком публиком

0

Кроз потресну причу двије жене, мајке и кћерке, Љиљана Чекић, глумица Народног позоришта Републике Српске, власеничким средњошколцима испричала је истину о страдању херцеговачких Срба у Другом свјетском и сарајевских Срба у посљедњем, Одбрамбено-отаџбинском рату.

Документарна драма „К’о камен – Веленка Брстинова и кћер јој Драгана“, настала по тексту Драгане Мандрапе, професорке Српског језика и књижевности у Средњој школи „28. јуни“ у Источном Сарајеву, прича је о српском народу и његовој трагичној прошлости.

„Представа говори о страдањима у Херцеговини и Сарајеву, али то су универзална страдања која смо сви доживјели на овим просторима, на простору БиХ, Хрватске… Мислим да је веома важно да говоримо о овим стварима јер потискиване лоше емоције, углавном, експлодирају на ружан начин. Наша дјеца треба да знaју шта се дешавалo њиховим прецима“, каже Љиљана Чекић, глумица која је маестрално дочарала ликове Веленке и Драгане.

„Представу сам спремала много дуже него што припрема обично траје, око три мјесеца. Прво сам мјесец дана, цијели јули, ноћу читала и константно сам плакала, значи свако читање је било плакање. Онда сам почињала мање да плачем, само на одређеним мјестима. Али, заправо, емоција с којом улазим у ову представу, емоција која траје и прије почетка представе, заправо то стање кад можете у свакој секунди да заплачете, врло је тешко за глумца, врло тешко на емотивном нивоу, генерално за човјека“, закључила је Чекићева.

Извођење представе пред власеничким средњошколцима иницирао је Актив професора српског језика, а управа СШЦ „Милорад Влачић“ и СПКД „Просвјета“ Власеница организовали.

„Мислим да је добро да је ова представа одиграна баш у нашој школи јер млади нараштаји треба да знају праву истину шта се дешавало са српским народом и да се упознају бар са дијелом јако тешке и трагичне историје на нашим подручјима. Иначе, ово је једна од активности које су у нашем Центру проведене у склопу обиљежавања Дана сјећања“, казао је Пајисија Петровић, директор власеничког средње школе.

У публици у холу Средњошколског центра „Милорад Влачић“, гдје је представа одиграна, поред ђака, био је и велики број старијих становника Власенице.

„У сарадњи са средњошколским центром и уз велико разумијевање Општинске управе и првог човјека нашег града, начелника Мирослава Краљевића, организовали смо извођење ове изузетне представе. Сматрам да млади треба да уче и да знају што више о страдању свог народа, колико год то било потресно, а ово је један од начина да они схвате важност културе сјећања и памћења. Драго ми је што су и наши суграђани, посебно они који су поријеклом из Сарајева, препознали њену важност и дошли да погледају представу“, казала је Споменка Савиновић, предсједник Општинског одбора СПКД „Просвјета“ Власеница.

Документара драма „Ко камен – Веленка Брстинова и кћер јој Драгана“, премијерно је изведена 14. октобра 2023. године, у Народном позоришту Републике Српске у Бањој Луци, а протеклих мјесеци играна је широм Републике Српске.

(www.palelive.com / Татјана Голијанин)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare