Književno veče epa i humora

0
Književno veče epa i humora

SOKOLAC – U Narodnoj biblioteci Sokolac večeras je održano književno veče aforističara Zorana Simića Zoks iz Foče koji se publici predstavio zbirkom „Na kratkom štapu“ i epskog pjesnika Saše Nikolića sa Pala sa knjigom „Pravoslavlje“.

Lazo Odović, iz Narodne bilioteke Sokolac, koja je organizator književne večeri, rekao je novinarima da su organizatori ovog pjesničkog susreta zadovoljni, jer je njihove goste slušalo više do pedeset ljubitelja književnosti, epa i humora.

Saša Nikolić je rekao nakon promocije svoje najnovije zbirke „Pravoslavlje“ da piše rodoljubive pjesme, kroz koje želi otrgnuti od zaborava mnoge značajne istorijske događaje kao što je pokolj 196 Srba u jednom danu u sokolačkom selu Laze u januaru 1942. godine.

„Napisao sam epsku pjesmu koju smo večeras čuli dijelom uz recitaciju i dijelom uz strune gusala NJegoša Pržulja iz Sokoca što je posebno dojmilo publiku u Narodnoj biblioteci“, kaže Nikolić.

On kaže da je u minulom ratu dva puta ranjavan kao borac Vojske Republike Srpske i zato mu je iz nove zbirke posebno draga pjesma „Republika Srpska“ za koju je nagrađen na petom međunarodnom konkursu u LJubljani /Slovenija/.

„Na tom konkursu moja zbirka `Pravoslavlje` osvojila je drugo mjesto Udruženja srpskih književnika Slovenije, `Diplomu sa srebrnom plaketom` i `Srebrni orden` u godišnjoj akciji `Zlatno pero` 2017. godine. Za pjesmu `Republika Srpska` dobio sam treću nagradu `Bronzani orden` i `Povelju sa srebrnom medaljom` od Saveza srpske dijaspore na tom Petom međunardonom takmičenju u LJubljani `Zlatne gusle`“, ističe Nikolić.

Epski pjesnik Saša Nikolić rođen je 1975. godine u Olovu i od 1996. godine radi u policiji na Palama, gdje živi sa porodicom. Do sada je objavio šest knjiga – tri prozne i tri zbirke epske poezije.

Protejerej stavrofor Momir Vasiljević, jedan od recenzenata Nikolićeve knjige „Pravosljavlje“, rekao je da o toj mučeničkoj i mnogostradalnoj krstonosnoj vjeri kroz svoje stihove i pjesme pjeva Saša Nikolić.

„Pjesnik nije bogoslovski obrazovan, ali njegovi iskreni stihovi govore srcem, jer potiču iz čiste duše i čistog srca“, ocijenio je Vasiljević.

Književnik i novinar Nedjeljko Žugić sa Pala, drugi recenzent ove zbirke, kaže da je Nikolić upjevao i opjevao pravoslavlje ponajbolje poslije Svetog Nikolaja i njegovog „Ohridskog prologa“.

Saša Nikolić je do sada objavio knjige: „Tragovi slobode“, „Srbi, Drecelj i Dreceljani“, „Život u pjesmi“, „Crkva u Drecelju“, „Paljanska policija“ i tek promovisanu „Pravoslavlje“.

Pažnju publike u Narodnoj biblioteci na Sokocu večeras je svojim aforimima privukao i Zoran Simić Zoks, aforističar rođen 1959. godine u Foči, redovni učesnik festivala humora i satire u Bijeljini, autor pet knjiga i dobitnik šest nagrada.

Simić je novinarima rekao da je večeras, osim promocije svoje pete knjige „Na kratkom štapu“, govorio i aforizme koji su objavljivani od 2011. do danas.

„Ova situacija u okruženju me `tjera` da napišem aforizam i težim što veselijoj formi da bih uspio nasmijati narod, jer mu je to danas potrebno umjesto apaurina“, kaže Simić.

On smatra da su ljudi danas previše okrenuti medijima, ali da je potrebno da se vrate knjizi kao najboljem prijatelju, da bi izbjegli iskušenja koje im savremeni mediji nude.

Miladin Berić, recenzent Simićeve zbirke aforizama, rekao je da je Simić u svojim raniji knjigama brusio i izbrusio aforistički zanat, pakujući svoja osluškivanja i viđenja u kratke štapove, koji najčešće imaju povratne opruge.

„Simićeve teme su najčešće političke, tako da su pojedini njegovi aforizmi hronika vremena, dok drugi predstavljaju ukazivanje na dnevne promašaje“, cijeni Berić.

Zoran Simić Zoks do sada je izdao zbirke aforizama, „Pokoja misao“, „Na klackalici“, „Krivi navodi“, „Knjiga razbibriga“ i posljednja „Na kratkom štapu“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare