Knjiga zanemarena – cilj privući mlade da više čitaju

6

Narodna biblioteka Pale raspolaže bogatim fondom od 35.000 knjiga, ali knjiga je danas, u vrijeme tehnološkog napretka, dosta zanemarena kod mladih, rekao je Srni direktor ove ustanove Bojan Čvoro.

Čvoro dodaje da Narodna biblioteka želi da njeguje kulturu čitanja, da popularizuje knjigu i značaj pisane riječi, što je posebno važno kada je riječ o mladima.

„U Narodnoj biblioteci trenutno je upisano 1.400 članova. Nismo zadovoljni jer je to neznatan broj u odnosu na 25.000 stanovnika opštine Pale. Plan nam je u narednom periodu da povećamo broj članova, da on bude pet puta veći“, navodi Čvoro.

On je rekao da su u Biblioteci planirali da, ukoliko dozvoli epidemiološka situacija, vrše promocije po osnovnim školama kako bi privukli mlađu čitalačku publiku, koja sve manje pažnje posvećuju knjizi zbog kompjutera, telefona.

„Knjiga mnogo znači u opismenjavanju“, ističe Čvoro i dodaoje da se broj čitalaca u protekla tri mjeseca znatno povećao, oko 150 ljudi se učlanilo u Biblioteku.

Zahvaljujući tim članarinama, kako je rekao, ulažu u knjižni fond.

Čvoro dodaje da Narodna biblioteka Pale raspolaže sa 35.000 knjiga i više od 26.000 naslova, da se najviše čita beletristika, te da imaju jednu od najvećih zbirki djela u zavičajnom odjeljenju kada je riječ o Sarajevsko-romanijskoj regiji.

„Zavičajno odjeljenje ima oko 1.200 knjiga, kao i kasete i CD-ove sa sadržajem vezanim za opštinu Pale. Sve što je značajno, interesantno za ovo podneblje, istorijske činjenice porodica koje su živjele na ovim prostorima, sve je tu. Riječ je o jednom od najboljih zavičajnih odjeljenja u Republici Srpskoj“, istakao je Čvoro.

Narodna biblioteka Pale dobila je donaciju od oko 200 knjiga naučne i stručne literatire Filozofskog fakulteta Pale, 200 knjiga od Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ od kojih je najznačajnija Enciklopedija Republike Srpske – Prvi i Drugi tom.

Čvoro je dodao da imaju obećanje od predsjednika ANURS-a Rajka Kuzmanovića da će, kada bude završen, dobiti i Treći tom ove enciklopedije, koja je veoma značajna za istoriju Srpske.

On je napomenuo da je Biblioteka u planu imala organizovanje duhovnih i književnih večeri, ali da su zbog aktuelne situacije u vezi sa epidemijom virusa korona morali to da odgode.

Narodna biblioteka se od 2013. godine bavi izdavaštvom, izdali su sedam knjiga, među kojima „Ogledalce srpsko“, autora Đorđa Sladoja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Rece covjek koji je ukupno procitao knjigu i po za zivota. Drugo, zar je to cilj biblioteke? Pa ne, to je posao obrazovnog sistema. Da vidimo. Direktore, znas li sta je uloga biblioteke u drustvu?

Realno, ima gorih od njega a da su direktori. Barem je „o sebi, pri sebi“. Slažem se da nije idealan kadar za biblioteku, ali imamo mnogo, mnogo lošijih kadrova od njega.
Bilo bi dobro da ovi iz obrazovnog sistema znaju šta im je zadatak, a biblioteka- ko čita čitaće, sa Čvorom ili bez njega.

Slazem se da je „o sebi, pri sebi“, ali onda je to biranje manjeg zla. Treba napomenuti da je i manje zlo – zlo 🙂

Naravno da ima. Mnogo gorih. Ja komentarisem i te mnogo gore kad izadju na portalima. Stoga smatram da ti nije ok argument. Samo zato sto ima gorih njega treba pustiti? Ne bih rekao.

Drugo, ko cita – citace, i to stoji. Ali ako je to jedini kriterijum, onda mozemo i biblioteku zatvoriti, ne treba nam. Ko cita, kupice knjigu ili ce je naci na internetu.

Ne treba opravdavati stvari samo zato sto moze gore! Uvijek moze gore!

daj reklame, samo daj reklame, nema veze jesam li sta uradio ili znam li za sta moja institucija sluzi, samo daj reklameee eee da se zna ko je direktor

Pa kad je direktor biblioteke zanemario knjigu što bi on pričao mladima o toj istoj knjizi?