Knjiga žalosti povodom smrti Momčila Krajišnika

0

Asocijacija „Stvaraoci Republike Srpske“ i opština Pale otvoriće danas Knjigu žalosti povodom smrti prvog predsjednik Narodne skupštine Srpske Momčila Krajišnika.

Knjiga žalosti će danas, na dan sahrane Krajišnika, biti otvorena u galerijskom prostoru Kulturno-sportskog centra Pale od 9.00 časova, saopšteno je iz opštinske uprave.

„Na taj način građani koji žele mogu da se upišu u knjigu žalosti, ostave svoje poruke, odaju počast i upute saučešće porodici Krajišnik, imajući u vidu da će biti ograničen broj ljudi na sahrani usljed specifičnih okolnosti izazvanih epidemijom virusa korona“, navodi se u saopštenju.

U knjigu žalosti građani će moći da se upišu i u petak, 18. septembra, od 8.00 do 15.00 časova.

Momčilo Krajišnik preminuo je juče u Banjaluci od posljedica zaraze virusom korona na Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra, gdje je hospitalizovan 30. avgusta.

Danas sahrana Momčila Krajišnika

Prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik /76/ biće sahranjen danas na groblju Pribanj kod Pala.
Sahrana će se obaviti u 14.00 časova.

Knjigu žalosti povodom smrti prvog predsjednik Narodne skupštine Srpske Momčila Krajišnika jutros su u 9.00 časova u galerijskom prostoru Kulturno-sportskog centra Pale otvorili su Asocijacija „Stvaraoci Republike Srpske“ i opština Pale.

U knjigu žalosti građani će moći da se upišu i sutra od 8.00 do 15.00 časova.

Komemoracija povodom smrti Krajišnika održana je juče u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Krajišnik je preminuo utorak, 15. septembra, od posljedica zaraze virusom korona na Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci, gdje je hospitalizovan 30. avgusta.

Krajišnik je rođen 20. januara 1945. godine u Sarajevu.

Završio je studije i magisterij na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. U politiku se uključio u višestranačkom sistemu, a bio je jedan od osnivača Srpske demokratske stranke /SDS/.

Na izborima 1990. izabran je za poslanika na listi SDS-a, a odmah zatim i za predsjednika Narodne skupštine BiH. Tu funkciju je obavljao od 21. decembra 1990. do 7. aprila 1992. godine.

Nakon višestruke majorizacije od koalicije SDA-HDZ i demonstrativnog izlaska srpskih poslanika iz Skupštine BiH, Momčilo Krajišnik je 25. oktobra 1991. izabran za predsjednika Skupštine srpskog naroda BiH. Istu funkciju, ubrzo preimenovanu u predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, obavljao je sve do maja 1996. godine.

Na izborima 1996. godine izabran je za srpskog člana Predsjedništva BiH na mandat od dvije godine. Iste godine izabran je za člana Senata Srpske.

U ranim jutarnjim časovima 30. aprila 2000. godine francuski specijalci SFOR-a uhapsili su ga u porodičnoj kući na Palama i sproveli u zatvor Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju /Haški tribunal/.

Septembra 2006. godine pred Haškim tribunalom proglašen je krivim za zločine protiv čovječnosti.

Osuđen je na 20 godina zatvora. Nakon što je odležao dvije trećine kazne, dio u Sheveningenu, a dio u britanskim zatvorima, Krajišnik je pušten na slobodu 30. aprila 2013. godine. U Banjaluci i na Palama dočekan je sa velikim uvažavanjem kao jedan od stvaralaca Republike Srpske.

Po dolasku na Pale, ubrzo je osnovao Asocijaciju „Stvaraoci Republike Srpske“ čiji je bio predsjednik.

Iza njega ostalo je troje djece Miloš, Milica i NJegoš, unučad i brat Mirko.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare