Knjiga o školi koja je donijela revoluciju u životu grada

0

FOČA – Knjiga „Učiteljska škola u Foči 1960-1972.“, autora Miroja Vukovića, čuva uspomenu na vrijeme i ljude koji su donijeli potpunu promjenu društvenog života u ovoj opštini, istaknuto je sinoć na promociji knjige.
Profesor Učiteljske škole Ana Jovičić naglasila je da škola, koja je trajala svega 12 godina, nije bila samo nosilac obrazovnog procesa, već je unijela pravu revoluciju i živost u dotad uspavanu bosansku kasabu.

„Kriterijumi su bili veoma strogi, učenici su sticali svestrano obrazovanje i učitelji koji su završavali školu bili su veoma cijenjeni i poštovani. Škola je sa brojnim sekcijama – horskom, tamburaškom, dramskom, fotografskom, novinarskom, sportskom, bila glavni organizator javnog i kulturnog života i sve njene priredbe bile su masovno posjećene“, rekla je Jovičićeva na promociji u fočanskom Centru za kulturu i informisanje.

Ona je dodala da su školu pohađali učenici iz svih krajeva bivše Jugoslavije, a najviše ih je dolazilo sa tromeđe BiH, Srbije i Crne Gore.

„Profesori i đaci disali su jednim duhom. Školu je krasila sloga, odgovornost, veliki entuzijazam, posvećenost i uporan rad na svim poljima, tako da su svi profesori imali neku sekciju. Ova škola može da bude putokaz svim drugim obrazovnim ustanovama“, rekla je Jovičićeva.

Učenik ove škole Zdravko Davidović, koji je pomogao autoru u prikupljanju podataka, rekao je da je škola imala i ekonomski značaj za Foču, jer su učenici iznajmljivali sobe i stanove.

„Posebno poglavlje u knjizi zove se `Fočanske gazdarice`, u kojem se autor, koji je i sam bio podstanar, prijatno sjeća tog perioda. Iz Crne Gore je bilo više od 300 učenika, iz Srbije više od 100, oko 800 iz BiH, a desetak iz Hrvatske, tako da smo tada imali mnogo veću prekograničnu saradnju, kako bi to danas političari rekli“, kaže Davidović.

On je naglasio da su učenici nosili romantičarsku ljubav prema školi i učiteljskom pozivu i da su sa velikim nestrpljenjem iščekivali i sanjali svoj prvi radni čas.

Profesor srpskog jezika Rade Lalović takođe je naglasio veliki društveni značaj ove škole, kojom se Foča, kako je rekao, otkidala od orijentalne kasabe ka urbanoj, evropskoj civilizaciji.

Radisav Mašić, predsjednik Opštinskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“, koja je uz Centar za kulturu iz Plužina i „Svet knjige“ iz Beograda, izdavač ove knjige, rekao je da je Učiteljska škola važan dio istorije Foče.

„Za 12 godina, škola je odškolovala 1.023 učitelja, koji su krenuli da šire znanje po cijeloj bivšoj državi, a u to vrijeme znanje se jedino i moglo steći od učitelja“, rekao je Mašić, izrazivši žaljenje što autor knjige nije bio u prilici da prisustvuje promociji.

Prije Foče, ova knjiga promovisana je u Podgorici, Nikšiću, Plužinama, Beogradu i u Kanadi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare