Knjiga o Jevti Dedijeru, velikom naučniku

0

ZVORNIK – Na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku danas je predstavljena knjiga “Jevto Dedijer život i djelo”, autora Milovana Pecelja.

Prezentacije knjige posvećene Dedijeru, prvom profesoru iz BiH na Univerzitetu u Beogradu, održana je povodom 20 godina od osnivanja i rada zvorničke visokoškolske ustanove.

Govoreći o motivima da napiše ovo djelo, Pecelj je rekao Srni da se poveo mišlju da značajni ljudi ne smiju biti zaboravljeni, jer, kako je ocijenio, čovjek ne umire kada mu srce prestane da kuca, nego kada ga zaborave.

“Tako je i sjenka zaborava prekrila ime i lik revolucionara i velikog naučnika koji je ostavio trajno djelo za srpsku kulturu, ali ja sam odlučio da ga vratim svom narodu”, rekao je Pecelj.

On je podsjetio da je Dedijer doktorirao 1907. godine, te da je 1910. godine izabran za docenta Geografije, čime je postao prvi profesor iz BiH na beogradskom Univerzitetu.

Pecelj je istakao da je Dedijer živio svega 39 godina i da je za to kratko vrijeme napisao oko 60 radova i tri knjige, dok je njegova kapitalna studija “Hercegovina” djelo trajne vrijednost za cijelu srpsku kulturu, a za BiH od velike važnosti.

Prema njegovim riječima, studija “Hercegovina” je napisana prema nalogu Jovana Cvijića.

“Do tada se o BiH ništa nije znalo. Kad je Dedijer napisao studiju, ona je dobila veliki odjek i Evropa koja je smatrala BiH tamnim vilajetom, poštujući stroge principe nauke, o njemu je pisala fantastično”, rekao je Pecelj.

On je naveo da je Dedijer završio i knjigu o BiH koja je, na žalost, spaljena u njegovom stanu u Beogradu 1916. godine, čime je javnost, kako kaže, ostala bez još jednog velikog djela.

Knjigu “Jevto Dedijer život i djelo” objavio je Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banjaluci.

Pecelj, koji je redovni profesor Geografskog fakulteta u Beogradu, rekao je da je knjigu “Jevto Dedijer život i djelo” pisao više od četiri godine, te da je ona imala i drugo dopunjeno izdanje.

Knjiga je dobila nagradu “Vladimir Ćorović” za najbolje naučno djelo objavljeno 2009. i 2010. godine na srpskom jeziku.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments