Kinezi zainteresovani za sportske pripreme na olimpijskoj planini

0

Delegacija kineskog grada Tjenđina boravila je danas na Jahorini gdje se upoznala o infrastrukturi i resursima ove olimpijske planine u okviru pripreme za Zimske olimpijske igre koje će 2022. godine biti održane u Kini.

O svim potencijalima Jahorine kinesku delegaciju upoznali su ministari trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković i ministar porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović, te direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan LJevnaić.

Gluhaković je istakao da je kineska delegacija, koja je juče boravila u Banjaluci, izrazila želju da vidi skijališta na Jahorini, jer ih interesuju pripreme za njihove sportiste koji će učestvovati na Olimpijadi.

„Oni su jako zadovoljni onim što su vidjeli i što smo im prezentovali. Najavili su da će ubrzo uspostaviti kontakte sa Olipijskim centrom `Jahorina` i tražiti da im se dostavi pisana ponuda u vezi sa pripremama njihovih sportista“, rekao je Gluhaković novinarima.

On je istakao da je zadovoljstvo i čast da dođu sportisti jedne tako moćne zemlje, što govori da Jahorina ima perspektivu kako za turiste, tako i za skijanje i za pripreme vrhunskih sportista.

„To će biti dobar reper za Jahorinu kao promociju i turizma i sportskog turizma na ovim prostorima“, ocijenio je Gluhaković.

Ministar porodice, omladine i sporta Srpske Jasmina Davidovićeva napomenula je da je Kina tradicionalno prijateljska zemlja koja investira u ovu regiju, a čije su se investicije pokazale kao perspektivne i vrlo uspješne.

„Oni žele da zbog predstojeće olimpijade njihovi sportisti stiču iskustvo na Jahorini, gdje je takođe održana Olimpijada. Pokazali smo kakvu Jahorina ima infrastrukturu za različite zimske sportove“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, Jahorina ima i ljudske resurse, trenerske resurse koji mogu da nauče skijaše kako da postignu olimpijsku normu.

„Ponosna sam da je Jahorina prepoznata kao destinacija gdje mogu da se obučavaju vrhunski sportisti u skijaškim dispcilinama – i alpskim i nordijskim“, istakla je Davidovićeva.

Ona je navela da je delegacija iz Kine pozvana da dođe na EJOF 2019 godine upravo radi sticanja iskustva.

Direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan LJevnaić smatra da je posjeta kineske delegacije veliko priznanje Olimpijskom centru.

„Zantiresovanost delegacije Kine, koja će biti organizator Zimskih olimpijskih igara 2022, za naše znanje i iskustvo veliko je priznanje za naš rad i trud“, rekao je direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ .

On je poručio da će se Olimipjski centar potruditi da maksimano pomogne i pruže podršku kineskim kolegama oko pripreme, organizacije i projektovanja i svih ski-centara u Kini.

„U svetu imate 2.130 ski-centara. Ta statistika se nije mnogo pomjerala do odluke da se u Kini organizuju Olimpijske igre kada je krenula ekspanzija izgradnje. Nekoliko stotina ski-centara se trenutno gradi u Kini i njima je neophodno, pre svega, znanje i iskustvo, jer u ovom poslu su greške izuzetno skupe“, istakao je LJevnaić.

On je rekao da će Olimpijski centar dati i najbolju ponudu, te iskoristiti benefit što se nalazi blizu međunarodnog aerodroma, kako bi prihvatili što više gostiju iz Kine i pripremili ih za njihove Zimske olipijske igre.

Direktor Uprave za sport Vladi Tjenđina Li Kemin izrazila je oduševljenje prirodnim ljepota i povoljnim uslovima za razvoj zimskih sportova na Jahorini koja je bogata iskustvima upravljanja zimskim sportovima i pripremi skijaša.

„Mi smo došli da bismo sticali više iskustva za razvoj zimskih sportova i da bismo pojačali sposobnost svojih sportista skijaša. Vidim široku perspektivu za našu buduću sportsku turističku saradnju“, naglasila je Li Kemin.

Ona je pozvala stručnjake u oblasti ovog sporta da posjete Kinu i tamo upotrebe bogata iskustva kako bi održali uspješnu olimpijadu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments