Kilometri do škole više nisu problem

0

Milena i Milomir Danojlić, učenici trećeg razreda područne škole u Podgrabu, koja je organizacioni dio Osnovne škole „Pale“, na nastavu svakodnevno putuju 15 kilometara, koliko je od ovog paljanskog naselja i udaljeno selo Vinogradi u kojem žive.

Đački put malih Danojlića započeo je upravo u njihovom selu, gdje ih je svakodnevno obilazio učitelj Mirko Radović, ali takav način njihovog obrazovanja bio je dugoročno neodrživ, zbog čega se u dogledno vrijeme pojavio i problem organizovanja prevoza za ove učenike, koji je za školu u Palama bio isuviše skup da bi ga samostalno i obezbijedila.

Da nastavak školovanja malih Danojlića ne bi postao i ostao svojevrsna „nemoguća misija“, pobrinulo se republičko Ministarstvo prosvjete i kulture, riješivši ovaj problem i omogućivši sredstva za poseban prevoz za Milenu i Milomira tokom cijele školske godine.

– Danojlići su tokom cijele školske godine imali redovan prevoz od kuće do škole i nazad. Da nije bilo razumijevanja i efikasne reakcije Ministarstva, ovi mališani vjerovatno ne bi ni mogli da nastave školovanje, a to bi bila velika šteta – kaže za „Glas Srpske“ direktor paljanske škole Željko Forcan.

Milena i Milomir koje smo juče posjetili u školi u Podgrabu kažu da im ovakva podrška mnogo znači, ističući da bez nje gotovo sigurno ne bi bili u mogućnosti da se školuju.

– Imamo prevoz i to je najvažnije, a lijepo nam je u školi sa drugarima. Učiteljica Ljilja je dobra prema nama i zajedno se trudimo da savladamo gradivo – kao veliki ljudi zbore mali Danojlići, koji kažu da jedva čekaju da im se u školi pridruži i petogodišnji brat Milan, koji je peti član ove porodice koja živi od stočarstva i poljoprivrede u selu Vinogradi.

I učiteljica Ljiljana Petrović kaže da Milena i Milomir sve bolje uče, da su dobri i vrijedni.

– Potpuno su se uklopili u za njih ipak novi ambijent, druže se sa vršnjacima i sve je kako bi trebalo da bude – kaže Petrovićeva.

Kasipović

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović kaže da mu je izuzetno drago što Danojlići danas bez problema pohađaju nastavu.

– Vlada RS i Ministarstvo prosvjete nijednog trenutka nisu imali dilemu da su učenici uvijek najvažniji i u prvom planu. Sa zadovoljstvom smo pronašli način da se prevaziđe problem koji je prijetio da prekine školovanje ovih učenika – kazao je Kasipović.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare