KC Pale: Zavidan nivo kvaliteta

0

Javna ustanova za kulturu – Kulturni centar – Pale, bez obzira na lošu finansijsku situaciju, nastoji da kulturna dešavanja podigne na zavidan nivo, rekla je Srni Gordana Samardžija, direktor ovog centra.

Samardžija je naglasila da su, shodno djelatnosti kojom se bave, zaposleni u Centru maksimalno angažovani na organizovanju kvalitetnih kulturnih sadržaja – kao što su scenska umjetnost, književne manifestacije, filmske projekcije, tradicionale manifestacije, izvorno stvaralaštvo i turističke usluge.

Kada je riječ o scenskoj umjetnosti, Samardžija je naglasila da u ovoj godini Kulturni centar – Pale nastoji da za ljubitelje pozorišta organizuje profesionalne pozorišne predstave, kao i nastup Amaterskog pozorišta koje radi pri Kulturnom centru.

„Nastojimo da, osim igranja Amaterskog pozorišta na paljanskoj sceni, u skladu sa mogućnostima, organizujemo gostovanja i u drugim gradovima“, naglasila je ona i dodala da su krajem prošlog mjeseca sa predstavom “Tajna plave ptice“ učestvovali na Filmskom festivalu u Trebinju.

Prema njenim riječima, u skladu sa Planom i programom rada za osnovne škole, organizuju se lutkarske i filmske predstave za učenike.

Samardžija smatra da kulturne manifestacije ne posjećuje dovoljan broj publike.

„Iako imamo sve pohvale umjetnika koji su gostovali u Kulturnom centru da imamo zahvalnu i kvalitetnu publiku, smatramo da taj broj nije zadovoljavajući. Činjenica da su Pale univerzitetski grad u kome živi oko pet hiljada mladih, ali mali broj njih je zainteresovan za kulturne sadržaje“, istakla je ona i dodala da ustanova ima odličnu saradnju sa fakultetima, međutim interesovanja većine studenata su usmjerena na druge sadržaje.

Ona je podsjetila da su, u saradnji sa Muzičkom školom za osnovno i srednje obrazovanje, i ove godine organizovali koncert klasične muzike.

Da bi udovoljili zahtjevima omladine, već duži period pripremaju se da organizuju koncert pop ili rok grupe na otvorenom i to će realizovati na “Danima Duška Trifunovića“ 10. septembra, kada je planiran koncert rok sastava sa područja grada Istočno Sarajevo.

Ona je napomenula da je Kulturni centar – Pale i ove godine organizovao književne večeri, a od 8. do 10. septembra biće održana kulturna manifestacija “Dani Duška Trifunovića“, koja ove godine slavi mali jubilej – pet godina postojanja.

Samardžija je rekla da Kultirni centar ima odličnu saradnju sa osnovnim školama sa područja opštine, Srednjoškolskim centrom – Pale i fakultetima. Tako su ove godine u saradnji sa tim ustanovama organizovali ili će organizovati književne manifestacije: Svetosavske svečanosti, Smotru recitatora, takmičenja u besjedništvu.

„Kao jedan od rijetkih kulturnih centara u Republici Srpskoj koji se bavi projekcijom filmskih ostvarenja, Kulturni centar – Pale, u saradnji sa distributerskom kućom ‘Oskar film’, od marta u ustaljenom terminu – ponedjeljkom, osim u vrijeme ljetnje pauze, ima filmske projekcije“, saopštila je ona i dodala da je “Oskar film“ jedina distributerska kuća od koje mogu dobiti filmove, ali problem je što se kasni sa isporukom aktuelnih filmova.

Ona je istakla da Kulturni centar – Pale, kao i prethodnih godina, izlazi u susret svim nosiocima kulturnog stvaralaštva: guslarskim, kulturno-umjetničkim društvima i svima koji njeguju etno-muziku i folklor, a povodom Osmog marta upriličena je druga po redu izložba ručnih radova, koja je privukla veliki broj izlagača i posjetilaca.

Samardžija je naglasila da je jedna od tradicionalnih manifestacija koju je uspostavio ovaj kulturni centar “Konferencija beba“, specifična manifestacija koja je prihvaćena u cijeloj Republici Srpskoj.

„Dan uoči Vidovdana, sala Kulturnog centra – Pale bude pretijesna da primi veliki broj djece, uzrasta od jednog dana do dvije godine. Zahvaljujući dobroj saradnji organizatora, podijeli se veliki broj poklona i nagrada“, kazala je ona i dodala da, osim zabavnog karaktera, manifestacija ima i humanu komponentu.

Ona je podsjetila da Kulturni centar – Pale upravlja Pećinom „Orlovača“, koju je u 2010. godini vidjelo oko 700 posjetilaca. Prema njenim riječima, izgradnjom infrastrukture i izradom potrebne dokumentacije „Orlovača“ će dobiti predispozicije za turističku destinaciju koja bi u ljetnom i zimskom periodu značajno proširila turističku ponudu opštine Pale i mogućnost organizovanja raznih naučno-istraživačkih projekata.

Ona je podsjetila da su, osim ove javne ustanove za kulturu, u zgradi Kulturnog centra smještene i druge ustanove i udruženja, i to: Narodna biblioteka – Pale sa 30 000 knjiga, Kinoteka Srpske sa 2 000 video-zapisa, KUD “Mladost“ – Pale sa 300 članova i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosveta“, Opštinski odbor Pale.

Prema njenim riječima, opštinskom odlukom, za korisnike prostora u zgradi Kulturnog centra, a koji se odnosi na Narodnu biblioteku i KUD “Mladost“, troškove struje, grijanja, vode i komunalnih usluga preuzela je opština.

„U 2010. godini opštinska dotacija nije bila dovoljna. Samo zahvaljujući maksimalnom angažovanju zaposlenih u JU „Kulturni centar“ i odgovornom odnosu prema ustanovi, protekla poslovna godina završena je bez gubitaka“, rekla je Samardžija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments