Kavazović: Džamije i crkve – blago svih građana BiH

0

FOČA – Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović izjavio je danas u Foči da je zadovoljan tempom obnove Aladža džamije, ističući da mu je drago što obnova porušenih vjerskih i kulturno-istorijskih spomenika nailazi na dobar prijem svih građana u BiH.

Kavazović je napomenuo da će obnovljena banjalučka Ferhadija svečano biti otvorena 7. maja, da je u planu obnova džamije u Čajniču, te da bi Aladža džamija mogla biti završena iduće godine.

On je rekao da je teško obezbijediti novac za obnovu džamija, pravoslavnih i katoličkih vjerskih objekata, ali da se uprkos tome oni obnavljaju.

„Vidimo da se radi pravoslavna crkva u Mostaru, što nam je veoma važno. To su naši spomenici kulture i treba da vodimo računa o njima. Na našu veliku radost obnavljamo naše graditeljsko nasljeđe“, rekao je Kavazović, koji je danas posjetio gradilište Aladža džamije i Carevu džamiju u Foči čija je obnova pri kraju.

On je položio mesingani prsten, izliven u Turskoj, na postolje jednog od četiri stuba koji će nositi tri luka i tri male kupole na ulazu u Aladža džamiju, čiju obnovu najvećim dijelom finansira Direkcija vakufa Turske.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Foči Salem Ćemo istakao je da je obnova Aladža džamije najveći i najzahtjevniji projekat Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

„Aladža je jedinstvena! Raduje nas što se gradi ista onakva kakva je bila, što se kamen vadi iz fočanskih nalazišta iz kojih je prvi put građena, te da fočanske firme učestvuju u gradnji i da nam pomažu naše komšije“, naveo je Ćemo.

On je dodao da se procjenjuje da će obnova Aladža džamije koštati oko osam miliona maraka, te da su pri kraju radovi na obnovi Careve džamije.

„Uz pomoć dobrih ljudi, uz pomoć fočanske vlasti i naših komšija i prijatelja, uspjeli smo da obnovimo Carevu džamiju, koja je do 1992. godine bila centralna i najveća od 12 džamija u Foči“, rekao je Ćemo.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare