Kasipović zadovoljan radom pravosudnih institucija

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izrazio je zadovoljstvo radom, ažurnoću i tehničkim uslovima zaposlenih u pravosudnim institucijama u Istočnom Sarajevu. Kasipović je posebno istakao visok nivo saradnje i dobru atmosferu između pravosudnih institucija.

„Naravno da ima i problema i njih treba rješavati, posebno kada je riječ o izmirivanju troškova iz ranijeg perioda, ali i o prostoru u kome se radi. Ostaje dilema vezana za Osnovni sud na Sokocu i tim pitanjem ćemo se posebno baviti“, rekao je Kasipović novinarima nakon sastanka sa predstavnicima pravosudnih institucija u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da je ažurnost u rješavanju predmeta na visokom nivou, što je ocijenio i Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH.

Ministar je upoznao sagovornike i o aktivnostima Ministarstva pravde, prije svega kada je riječ o formiranju komisije za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije Republike Srpske, participiranju svih u tom važnom pitanju, iskušenjima koja postoje u vezi sa Strategijim za reformu sektor pravde BiH, a samim tim i sredstvima iz IPA fondova.

„Biće zanimljivo da čujem mišljenja nosilaca pravosudnih funkcija u cijeloj Republici Srpskoj da bismo zajedno i kvalitetno odgovorili na ova pitanja i na izazove iz oblasti Manivala koje se odnose na sprečava finansiranja terorizma“, istakao je Kasipović.

On je napomenuo da je trenutno problem finansiranje tužilaca, sudija i saradnika koji rade na predmetima procesuiranja ratnih zločina, jer su obustavljena sredstva iz IPA fondova.

„Nadam se da ćemo brzo razriještiti pitanje koncepta konačnog dizajna Strategije pravde koja obuhvata i Strategiju BiH za rad na predmetima ratnih zločina i obezbijediti sredstva iz IPA fondova, jer je to veoma važno pitanje“, naveo je Kasipović.

On je istakao da mu je veoma bitno, kada je riječ o Strategiji pravde, da podijeli razmišljanja i dileme koje postoje u tekstu ove strategije i da čuje mišljenja drugih.

„Suštinsko pitanje je, a to je stav Ministarstva i Vlade Republike Srpske, da se tekst Strategije pravde u BiH može usvojiti na način kako to vidi Ministarstvo pravde, a bez prenosa nadležnosti i mislimo da se u tom okviru možemo kretati“, istakao je Kasipović.

Predsjednik Okružnog suda Istočno Sarajevo Senaid Ibrahimefendić rekao je da su sagovornici upoznali ministra Kasipovića o rezultatima rada i ažurnosti ovog suda.

Kada je riječ o Strategija BiH za rad na predmetima ratnih zločina, Ibrahimefendić kaže da Okružni sud u Istočnom Sarajevu nije korisnik IPA sredstava.

„Mi imamo u postupanju u predmetima ratnih zločina dovoljan broj sudija i dovoljan broj predmeta da možemo tu biti efikasni“, napomenuo je on.

Govoreći o Strategiji za borbu protiv korupcije Republike Srpske, Ibrahimefedić je naveo da je Kasipović najavio učesnicima sastanka da će im biti dostavljeni materijali kako bi se upoznali o konkretnim zadacima, načinu postupanja i načinu funkcionisanja komisije.

Sastanku su prisustvovali predsjednici Okružnog suda Istočno Sarajevo, Okružnog privrednog suda Istočno Sarajevo, Osnovnog suda Sokolac i zamjenik glavnog tužioca Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare