Kasipović: Podignut kvalitet nastave

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović rekao je danas da ulaganje više od 25 miliona KM iz Razvojnog programa Srpske i redovnih budžetskih sredstava u Univerzitet u Istočnom Sarajevu predstavlja samo stvaranje materijalnih pretpostavki, a mnogo važnije je to što je podignuta akademska kompetencija univerziteta, prije svega kvalitet nastave. Kasipović, koji se tokom posjete ovom univerzitetu, na licu mjesta informisao o realizaciji projekta “Modernizacija Univerziteta Istočno Sarajevo“ vrijednog sedam miliona evra, koji se provodi iz kreditnih sredstava Vlade Austrije, istakao je da će njegovom realizacijom biti tehnički apsolutno izmijenjena slika i potencijal ovog univerziteta.

“To će podići kvalitet nastave, ali i naučne dimenzije na Univerzitetu“, naglasio je Kasipović.

On je najavio da će Ministarstvo i ovaj univerzitet raditi zajedno na stvaranju nove mogućnosti za kreditnu liniju koja će riješiti probleme svih članica Univerziteta, ali i studenstskog smještaja.

Kada je riječ o opremanju nove zgrade Ekonomskog fakulteta na Palama, Kasipović je rekao da je novac na raspolaganju, te da će sutra biti formirana komisija koja treba da radi na tom poslu.

On je naveo da je sa rukovodstvom Univerziteta u Istočnom Sarajevu razgovarao o tome da se ubuduće jednom mjesečno naizmjenično u Banjaluci i Istočnom Sarajevu sastaju rukovodstva dva univerziteta, uz učešće predstavnika Ministarstva prosvjete i kulture, i eventualno Ministarstva nauke da bi zajedno unapređivali visoko obrazovanje.

“Jedan od prvih koraka jeste razvijanje mogućnosti učenja na daljinu između Banjaluke i Istočnog Sarajeva“, rekao je Kasipović i naglasio da je temeljno opredjeljenje Republike Srpske da u ovoj fazi svog razvoja ima dva univerziteta.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković naglasio je da je Univerzitet iz kreditnih sredstava Vlade Austije dobio vrhunsku opremu, najvećim dijelom za poboljšanje nastavnog procesa, ali i za istraživačku djelatnost.

On je podsjetio da je iz Razvojnog fonda Republike Srpske izgrađena zgrada Ekonomskog fakulteta na Palama, da je trenutno u izgradnji studentski dom u Foči, te da je u tom gradu kupljena zgrada za Pravoslavni bogoslovski fakultet.

“Ovih dana bi u vlasništvo Univerziteta trebalo da bude prevedena i zgrada bivšeg Hotela `Panorama` na Palama“, precizirao je Novaković.

Prema njegovim riječima, Univerzitet intenzivno radi i na provođenju reformi i u tom smislu je, možda, na prostoru BiH najviše i odmakao.

“Sada imamo 42 studentska programa, a svake godine se uvode novi”, rekao je Novaković.

On je Kasipoviću uručio povelju koju je njemu i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku ova visokoškolska ustanova dodijelila povodom 20 godina svog postojanja za naročite zasluge i poseban doprinos razvoju Univerziteta u proteklom periodu.

Kasipović je danas posjetio i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske sa čijim je rukovodstvom razgovarao o produkciji za narednu godinu i mogućnosti kreditiranja udžbenika na rate.

“Raduje me njihov napredak. Podržao sam njihovu namjeru da ovih dana promovišu konkurs za knjigu čime će podići i pomoći izdavaštvo. Zamolio sam ih da razmotre mogućnost da zajedno sa Ministarstvom radimo na prevodilačkoj dimenziji, što je bitno za afirmaciju kulture Srpske u međunarodnim krugovima“, rekao je Kasipović.


UOČAVA SE SPREMNOST UNIVERZITETA DA RADE NA SPREČAVANJU KORUPCIJE

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović rekao je danas u Istočnom Sarajevu da uočava spremnost univerziteta da rade na sprečavanju korupcije. On je prilikom posjete Univerzitetu u Istočnom Sarajevu naveo da je ovaj univerzitet posljednjih nekoliko dana dobio priznanja meritornih da je učinio značajne pomake u tom pogledu.

Prema njegovim riječima, o korupciji u visokom obrazovanju govori se samo u Republici Srpskoj, ali ne i u drugom dijelu BiH.

“Ne želim tom tvrdnjom bilo koga da amnestiram, ali dezavuisanjem naših univerziteta radimo u korist nekog sasvim drugog. Od univerziteta očekujem da se definitivno i u potpunosti suoče sa svakim pojedincem i da takve ljude odstrane, ali nisam za generalne ocjene, jer nam one štete”, istakao je Kasipović.

Navodeći da ne dijeli univerzitete prema strukturi vlasništva, on je naglasio da je za Republiku Srpsku važno što ima kontinuiran napredak visokog obrazovanja i u privatnom i javnom sektoru.

“Imamo porast kvaliteta i na privatnim visokoškolskim institucijama. Fakulteti napreduju, a moglo bi se razgovarati da li je taj napredak dovoljno brz”, rekao je Kasipović i dodao da je Srpska za 20 godina napredovala u svakoj oblasti, pa tako i u visokom obrazovanju.

Napominjući da je često trpio optužbe da – podižući ljestvicu i tražeći posebne uslove da bi se neko bavio visokim obrazovanjem, praktično na neki način pravi problem Republici Srpskoj, Kasipović je ocijenio da problem Srpskoj prave oni koji spuštaju taj prag.

Kasipović ne prihvata argumentaciju koju je nedavno u Banjaluci izrekao dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Vitomir Popović da situacija u visokom obrazovanju u Republici Srpskoj nikada nije bila lošija otkad postoji Srpska.

“Mislim da situacija u visokom obrazovanju nikad nije bila bolja”, rekao je Kasipović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments