Karan: Sarajevsko-romanijska regija ima posebnu istorijsku ulogu

0

Sarajevsko-romanijska regija, Istočno Sarajevo i Pale imaju posebnu istorijsku ulogu u stvaranju Republike Srpske i zato je zadovoljstvo da Pale dobiju prvi namjenski objekat Policijske uprave, rekao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju novog objekta Policijske uprave Istočno Sarajevo ukupne vrijednosti 9,8 miliona KM.

„Posebno je zadavoljstvo da Pale, koje to zaslužuju iz istorijskog razloga, dobiju prvi namjenski objekat bilo koje policijske uprave MUP-a Republike Srpske“, rekao je Karan i podsjetio da je prvo postrojavanje policije Republike Srpske obavljeno 30. marta 1992. godine.

Karan je naglasio da će ovo biti prvi namjenski objekat jer su do sada vršene različite adaptacije i druga ulaganja u postojeće objekte.

On je naglasio da će ovaj objekat u sebi objediniti sve strukture Policijske uprave Istočno Sarajevo i Policijske stanice Pale – od kriminalističke policije, policije do žandarmerije.

„Vrlo važno je da će tu biti smješteni svi naši šalteri i kancelarije gdje će građani moći da ostvare sva svoja građanska prava koja su im potrebna“, rekao je on i dodao da će u tom smislu ovo biti multifunkcionalan objekat.

Karan napominje da se nastavlja sa ovakvom gradnjom, a vrlo brzo će biti otvoren, takođe namjenski objekat Srednje škole unutrašnjih poslova što su veoma značajni kapaciteti.

„Usmjerenje Ministarstva unutrašnjih poslova svakodnevno i u budućnosti je ulaganje u naše objekte, materijalno-tehnička sredstva i ulaganje u obuku. Ta tri segmenta su neraskidiva i oni čine funkcionalno jedinstvo i stvaraju preduslove za uspješno obavljanje osnovnih funkcija MUP-a, a to je, prije svega, zaštita ustavnog poretka Republike Srpske, života i bezbjednosti svih njenih građana i imovine naših građana“, naglasio je Karan.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić istakao je da je ovo značajan dan za Pale, Istočno Sarajevo i Republiku Srpsku, jer pokazuje opredijeljenost i kontinuitet Vlade Republike Srpske u izgradnji institucija na području Sarajevsko-romanijske regije.

„Jedna od najznačajnijih institucija koju moramo u kontinuitetu razvijati, kako kadrovski, tako i kroz jačanje fizičkih pretpostavki je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske“, naglasio je Ćosić i zahvalio ministru i direktoru policije što su se do kraja izborili u namjerama da se na Palama izgradi velelepan objekat Policijske uprave.

Ćosić je naglasio da takav objekat zaslužuju pripadnici MUP-a na ovom kraju i podsjetio da je MUP u Istočnom Sarajevu od 1992. do 1995. godine imao presudnu ulogu u izgradnji Republike Srpske, kao i poslijeratnom periodu kada su pripadnici MUP-a uvijek bili na prvoj liniji i na visini zadatka.

On je naglasio da je značajno da jedan ovakav objekat bude izgrađen na Palama, da bude izgrađena reprezentativna Policijska uprava i da se na taj način vrati dug onim ljudima koji su dali živote, a i svima koji su proveli radni vijek u MUP-u.

Ćosić je naglasio da je ovaj objekt drugi po vrijednosti, nakon Centra za obuku u Banjaluci, što Istočnom Sarajevu, kako je rekao, i pripada.

Izgradnju objekta Policijske uprave Istočno Sarajevo na Palama realizuje MUP Republike Srpske uz podršku Vlade Republike Srpske i opštine Pale, koja je dodijelila zemljište na kojem će biti izgrađen objekat.

Površina objekta biće 4.432 metra kvadratna korisne površine.

Izvođač radova je preduzeće „Građenje“ sa Pala, a rok za završetak je 420 dana.

Novi objekat za još bolji rad Policijske uprave Istočno Sarajevo

Veliki je značaj izgradnje novog objekta Policijske uprave Istočno Sarajevo na području Pala s obzirom na doprinos njenih pripadnika bezbjednosti građana, a koji će imati bolje uslove za rad zahvaljujući podršci institucija Srpske, rekao je načelnik ove lokalne zajednice Boško Jugović.

Jugović je rekao da je opština Pale skupštinskim odlukama dodijelila zemljište od 4.470 metara kvadratnih gdje će biti smješten novi objekat zajedno sa spoljašnjim uređenjem.

„Danas zaokružujemo ciklus kojem je prethodilo obezbjeđivanje projektne dokumentacije, idejnog projekta, glavnog projekta u vrijednosti 180.000 KM kako bi se Policijska uprava oslobodila plaćanja rente i naknade od 300.000 KM. Nisu bitne cifre, koliko je bitno jedinstvo kada smo odlučivali izgradnju objekta“, rekao je Jugović novinarima nakon polaganja kamena temeljca.

On je istakao da su sada u prilici da Policijskoj upravi Istočno Sarajevo obezbijede objekat kakav je potreban s obzirom na to da je riječ o specifičnoj Upravi u sastavu grada Istočno Sarajevo i njenom specifičnom položaju.

Jugović je naglasio da nije bilo dileme da se krene sa izgradnjom novog objekta zahvaljujući predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, srpskom članu i predsjedavajućoj Predsjedništva BiH Željki Cvijanović i premijeru Srpske Radovanu Viškoviću koji su dali punu podršku i uspjeli da zaokruže kompletnu priču.

„Kompletan dio na kojem se nalazimo imaće drugi arhitektonski oblik zato što je, osim zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo, u planu i gradnja gradske kuće zajedno sa jednim spratom gdje će biti rezidencija predsjednika Republike Srspke, završetak Muzeja Odbrambeno-otadžbinskog rata, izgradnja Kinoteke Republike Srspke i Narodne biblioteke. Sve to će biti novi urbani dio Pala koji će otvoriti naselje Koran i učiniti ga atraktivnim“, rekao je Jugović.

On je naveo da sve to treba posmatrati kao cjelinu, a najbitnije je da su stvoreni uslovi da Policijska uprava Istočno Sarajevo izgradnjom novog objekta dobije mnogo bolje uslove za rad, kao i ostale službe koje će biti na usluzi građanima Istočnog Sarajeva.

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac istakao je da je danas veliki i svečan dan za ovu upravu i sve njene radnike, ali i za Republiku Srpsku, te da ih to dodatno obavezuje da ulažu još više napora kako bi stanje bezbjednosti bilo još bolje.

On je naveo da će u novoj zgradi biti smješteni: Policijska stanica Pale, Saobraćajna policija Pale, Jedinica žandarmerije, ali i službe za druge upravo-pravne poslove koje imaju najviše kontakta sa građanima.

Šehovac je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Vladi Srpske i Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske za početak izgradnje zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Polaganju kamena temeljca za izgradnju zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo na Palama prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan, direktor Policije Srpske Siniša Kostrešević, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić, načelnici Sarajevsko-roamnijske regije i druge zvanice iz javnog i političkog života.

Površina objekta biće 4.432 metra kvadratna korisne površine. Izvođač radova je preduzeće „Građenje“ sa Pala, a rok za završetak je 420 dana.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare