Каран: Hевесињска олимпијада носи ослободилачки и слободарски дух српског народа

0

НЕВЕСИЊЕ – Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран поручио је вечерас у Невесињу на отварању 148. Невесињске олимпијаде да ова манифестација у свом коријену носи ослободилачки и слободарски дух српског народа.

Каран је рекао да ће Влада Српске наставити да помаже овакве и бројне друге манифестације од значаја за историју и традицију, али и све друге пројекте у Невесињу.

Он је истакао да су историја, традиција и култура српског народа непресушне и да трају стотинама година.

„Трајало је и када се српски народи борио против разних освајача и угњетавача. Сабирали су се окупљали и дружили и тада“, рекао је Каран.

Он је навео да је ова манифестација примјер како се генерацијама преносе искуства прославе олимпијаде.

„Невесињска олимпијада данас је културна манифестација која је у функцији развоја туризма, а заправо је постала као ослободилачка идеја српског народа“, рекао је Каран.

Замјеник предсједника Одбора Скупштине Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Милимир Вујадиновић рекао је Невесињска олимпијада означава традицију, али и нешто много више.

„Она значи нешто много више, поготово у овим тешким данима за Србију, Српску и српски народ. Она значи сабрање и сабирање свих наших љуби из овога краја, дијаспоре и региона. То је и најважнији дио у овим тешким тренуцима“, рекао је Вујадиновић.

Вујадиновић је у име предсједника Народне скупштине Републике Србије пренио поруку да ће Србија увијек бити уз српски народ и уз своју Републику Српску.

„То је најважнија порука коју носимо из Србије. Она је сада најпотребнија, а прије неколико дана смо је у Приједору показали и практично обиљежавајући заједничку бол Српске и Србије и српског народа на Балкану“, поручио је Вујадиновић.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић рекао је да је Невесињска олимпијада „радост за сваког човјека“ и да је отворена за све, без обзира којој политичкој странци припадали.

Овогодишњи програм био је у знаку традиционалне пјесме и игре, а специјална гошћа вечери била је музичка умјетница из Крагујевца Катарина Богдановић.

Наступили су и чланови Културно-умјетничког друштва „Алат“ из Требиња, невесињска етно групе „Симонида“ и „Свети Димитрије“ и народни гуслар Жарко Иванишевић.

Манифестацији су присуствовали начелници источнохерцеговачких општина, посланици Народне скупштине Републике Српске, конзули Србије у Мостару и Требињу и бројни други гости.

Централни догађај 148. Невесињске олимпијаде са коњским тркама, традиционалним и витешким дисциплинама биће одржан сутра на Братачком лугу код Невесиња.

Стари и млади, аматери и професионалци показиваће снагу, спретност и спортско умијеће, а круна витешког надметања биће три галоперске трке које су вијек и по препознатљиво обиљежје Невесињске олимпијаде.

Организатор Невесињске олимпијаде је општина Невесиње, покровитељ Влада Репубике Српске, а ову манифестацију спорта, културе и туризма подржавају и бројни спонзори.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare