Kao i svi veliki narodi i srpski ima pravo na Dan srpskog jedinstva

0

JASENOVAC – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da niko ne bi trebao da ima bilo šta protiv Dana srpskog jedinstva koji zajedno obilježavaju Republika Srpska i Srbija, jer kao svi veliki narodi srpski narod zaslužuje da obilježava svoje praznike.

„Drago mi je da će parlamenti Srpske i Srbije donijeti isti zakon o zaštiti ćirilice koji ide za tim da naše tradicionalno pismo reafirmiše i dodatno ojača“, rekao je Dodik novinarima u Jasenovcu.

Komentarišući pominjanje srpskog svijeta, Dodik je istakao da je to priča o vrijednostima koje srpski narod ima.

„To su vrijednosti vezane za našu vjeru, identitet, pismo, jezik, krsnu slavu. To su vrijednosti u svim srpskim zajednicama gdje god se one nalazile i te vrijednosti mogu da se sažmu u sintagmu srpski svijet. Oni koji to prikazuju kao teritorijalnu priču o ekspanziji apsolutno su usmjereni ka tome da lažu i podvaljuju“, naveo je Dodik.

On je istakao da su priče o velikoj Srbiji floskule kojima se straše drugi, te napomenuo da ne postoji nijedan projekat koji zagovara takvu priču.

„Naš projekat je da ojačamo Republiku Srpsku do mjere da bude nezavisna država na ovim prostorima i mislimo da na to imamo legitimno pravo, kao što to imaju Hrvati, Crnogorci i bilo ko drugi“, naveo je Dodik.

On je ponovio da Srbi imaju pravo na Republiku Srpsku kao nezavisnu državu, ali da to nema veze sa velikom Srbijom u smislu kako to protivnici srpskog okupljanja žele da prikažu.

Dodik je istakao da treba obilježiti sva mjesta stradanja, te da se sjećanje njeguje i obilježava.

„Republika Srpska i Srbija su se dogovorile da u Donjoj Gradini naprave memorijalni centar. Cilj nam je da savremenim iskazom prikažemo prošlost koja je bila traumatična za naš narod, pogotovo Srbe ovoga krajа“, rekao je Dodik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare