Kanjon Tare i planinu Obzir pohodilo 70 planinara

0
Kanjon Tare i planinu Obzir pohodilo 70 planinara

FOČA – Jubilarni deseti memorijalni pohod „Stazama Arsenija Arsenića“, koji vodi selima na rubu kanjona Tare do vrha planine Obzir, okupio je 70 planinara iz Foče i Istočnog Sarajeva.
U čast istaknutog fočanskog planinara Arsenija Arsenića, učesnici akcije su ka vrhu planine Obzir krenuli iz Meštrevca i Vranovine u kojoj su posjetili novosagrađenu crkvicu koja se kao najnoviji, a svakako i fizički i duhovno najtvrđi stanovnik sela, nastoji oduprijeti njegovom nestajanju.

Karlo Šimović, predsjednik Planinarskog društva „Zelengora“ koje je organizovalo pohod, kaže da su niski oblaci pokrivali vrhove planina spuštajući se sve do sela iz kojih su planinari krenuli, a da ni kapi kiše nisu odvratile učesnike akcije da se zapute ka vrhu planine.

„Kako smo se primicali vrhu, oblaci su se razilazili i polako otkrivali okolne ljepote, duboki kanjon Tare, Durmitor, LJubišnju i Radovinu. Kombinacija boja i kontrasti koje su pravili bjelina snijega, modrina neba, tamni oblaci, zelenilo četinara, šarenilo planinarske opreme su ambijentu davali šmek za puno uživanje i vrhunske fotografije“, rekao je Šimović.

Na vrh Obzira, na 1.868 metara nadmorske visine, izašlo je 50 učesnika akcije, gazeći raskvašeni snijeg.

„Posebnost ovog vrha je u činjenici što je na tom mjestu kanjon rijeke Tare najdublji, oko 1.300 metara, kolika je visinska razlika između vrha i rijeke. Atraktivnost i samog pohoda je upravo u tome što se kretanje najvećim dijelom odvija rubovima dubokog kanjona Tare. Time planinari uživaju u njemu iz ptičje perspektive i sa mnogo više pogleda od raftera koji se spuštaju rijekom u ljetnim uslovima“, dočarava akciju njen predvodnik.

Iz Planinarskog društva „Zelengora“ naglašavaju da su među učesnicima preovladavali mladi, a da je najmlađa učesnica imala 11 godina, te da su se njihovoj akciji priključili i članovi drugih srodnih društava iz Foče.

Arsenije Arsenić je bio dugogodišnji član Planinarskog društva „Zelengora“, veliki ljubitelj prirode i načelnik Stanice gorske službe spasavanja, koja je bila među tri najbolje službe u bivšoj Jugoslaviji.

Svojim radom doprinio je razvoju ovog sporta, učeći mlade ljude da se bave planinarenjem, uživaju u prirodi i žive sa njom.

Umro je 2008. godine nakon kratke i teške bolesti, a iste godine organizovan je i prvi memorijalni pohod.

Planinarski dom u Meštervcu nosi ime po ovom velikom planinaru.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments