Kampanja „Građani i novinari zajedno u borbi za istinu“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Lokalni tim Istočno Sarajevo Asocijacije srednjoškolaca BiH proveo je danas kampanju „Građani i novinari zajedno u borbi za istinu“ čime se priključio obilježavanju 3. maja – Svjetskog dana slobode medija koje u 14 gradova u BiH zajednički organizuju Savjet za štampu BiH, Omladinska novinska asocijacija u BiH i Asocijacija srednjoškolaca u BiH.
Koordinator Lokalnog tima Istočno Sarajevo Asocijacije srednjoškolaca BiH Siniša Milošević istakao je da 27 članova ovog tima sprovodi anketno ispitivanje i dijeli promotivni materijal Savjeta za štampu BiH.

„Takođe, upoznajemo građane o njihovom pravu da se žale na netačno i neprofesionalno izvještavanje štampe i onlajn medija, pojašnjavajući žalbenu proceduru Savjeta za štampu u BiH“, dodao je on.

Cilj kampanje „Građani i novinari zajedno u borbi za istinu“ je da upozna i podstakne građane da koriste svoje pravo i šalju žalbe Savjetu za štampu u BiH na neprofesionalno medijsko izvještavanje, ali i da se informišu o stanju medijskih /ne/sloboda u BiH, sve češćim prijetnjama i napadima na novinare i važnosti poštivanja ustavom zagarantovanog prava na slobodu izražavanja.

Osim Istočnog Sarajeva, kampanja tokom koje učenici sprovode anketno ispitivanje o stanju medijskih sloboda u BiH i poštivanju prava građana na tačnu i profesionalno plasiranu informaciju, uz podjelu Kodeksa za štampu i onlajn medije BiH, provodi se i u Banjaluci, Bihaću, Brčkom, Cazinu, Gacku, Goraždu, Mostaru, Posušju, Sarajevu, Travniku, Trebinju, Tuzli i Zenici.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare