Kamp na Jahorini u okviru projekta „Pruži mi šansu“

0

Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“ u okviru prekograničnog projekta „Pruži mi šansu“ koji provodi zajedno sa partnerom iz Crne Gore, NVO „Specijalna Olimpijada“ Crne Gore, organizuje sportski kamp, koji će biti održan u periodu od 28.01. do 03.02.2016. godine na Jahorini.

Uvođenje inkluzivnog obrazovanja u Crnoj Gori i BiH ne prati obuka stručnog kadra u provođenju sportskih aktivnosti za djecu i odrasle sa intelektualnim smetnjama i teškoćama, a samim tim oni su u velikoj mjeri isključeni iz sportskih aktivnosti.

Cilj kampa je da obezbijedi prostor i mogućnost za učesnike za društveni angažman koji može da razvije svijest o različitosti i da utiče na rušenje barijera, kada su u pitanju osobe sa intelektualnim smetnjama i teškoćama u lokalnim zajednicama, a samim tim i na državnom nivou, zatim povećanje nivoa znanja učesnika kroz realizaciju praktičnih sportskih vještina. Kroz sportski kamp će se izgraditi kapaciteti, naročito kada su u pitanju volonteri koji će biti uključeni kroz kamp i biti jedni od promotera sportske inkluzije, s obzirom da je volontiranje u sportu jedan od glavnih oblika volontiranja i ima visoku društvenu i ekonomsku vrijednost.

U okviru 14 mjeseci rojekta „Pruži mi šansu“ planirane su sljedeće projektne aktivnosti: dvodnevni seminari u 10 opština (5 u Crnoj Gori i 5 u Bosni i Hercegovini), 4 sedmodnevna kampa (dva u Crnoj Gori i dva u Bosni i Hercegovini), dva sportska takmičenja kao i 6 press konferencija (3 u Crnoj Gori i 3 u Bosni i Hercegovini). Navedene aktivnosti imaju za cilj podizanje svijesti svih građana i institucija o sportu, kao sredstvu za doprinos boljem učešću i socijalnoj inkluziji osoba sa intelektualnim smetnjama i teškoćama, jačanje kapaciteta i umrežavanje organizacija i institucija radi unapređenja socijalne uključenosti osoba sa intelektualnim smetnjama i teškoćama kroz sportske aktivnosti, stvaranje okruženja u kome mladi mogu da uče jedni o drugima i prevaziđu prepreke i barijere koje tradicionalno sprečavaju potpuno uključivanje osoba sa intelektualnim smetnjama i teškoćama u školama, sportskim klubovima i društvu u cjelini.

Ukupna vrijednost projekta je 190 713,98€ (iznos EU granta namijenjen Bosni i Hercegovini je 78 732,90€) iz Instrumenta za predpristupnu pomoć prekograničnog programa BiH-CG (IPA CBC BiH-MNE), od čega Evropska unija finansira 85% ukupnih troškova realizacije projekta. Preostalih 15% obezbijeđeni su od strane potpisnika ugovora, Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“.

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare