Kamenčiće sa Drine u „Tračku nade“ pretvaraju u umjetnička djela

0

FOČA – Izrada neobičnih slika ukrašenih kamenčićima u fočanskom Servis centru „Tračak nade“ pokazala se kao veoma koristan vid socijalizacije osoba sa poteškoćama u razvoju, a ova mala umjetnička djela sve su traženija, i to ne samo među Fočacima.

Korisnici ovog centra, zajedno sa stručnim osobljem i volonterima, pažljivo biraju kamenčiće na ušću Ćehotine u Drinu, a potom ih, puštajući mašti na volju, farbaju i lijepe na drvene ploče na kojima su prethodno naslikali neki neobičan motiv.

Tako nastaju prava remek djela među kojima se posebno izdvajaju slike djevojaka sa kosom od šarenih oblutaka sa Drine, a tražene su i slike fočanske Sat-kule, kao i drugi motive iz ove opštine.

Slike sa kamenčićima prodaju se po simboličnim cijenama, a narudžbe stižu čak i iz inostranstva, pa se zaradi i nešto novca, koji se utroši za svakodnevne aktivnosti Servis centra.

„Kamenje nalazimo na Sastavcima, pravimo slike i prodajemo ih, a od tog novca kupujemo hranu za našu kulinarsku radionicu“, priča korisnik „Tračka nade“ Petar Maksimović.

NJegov drugar Nemanja Kulić ističe da mu je omiljeni dio šmirglanje drvenih ploča.

„Lijepo se družimo. Proberemo kamenčiće na Sastavcima, poslije ih bojimo i lijepimo na sliku“, kaže Nemanja.

Članovi „Tračka nade“ ovim još jednom potvrđuju da se uz dobru volju i veliki trud mnogo toga može postići.

Korisnik Dragan Košir navodi da ne mogu da stignu da naprave onoliko slika koliko se traži.

„Neko šmirgla dasku, a neko farba i suši kamenje. Ima još da se radi, jer ima puno naručenih slika“, kaže Dragan.

U „Tračku nade“ ističu da ove aktivnosti izuzetno pozitivno djeluju na psihofizičko zdravlje osoba sa teškoćama u razvoju i doprinose boljem kvalitetu njihovog života.

Socijalni radnik u Servis centru Aleksandra Janković navodi da se radovi prodaju po simboličnim cijenama, ali da je to u drugom planu, a da je fokus na kreativnom stvaranju i razvoju vještina kod korisnika.

„Ovo je nešto kao umjetnost u službi socijalizacije i uspješnije socijalne integracije. Mi prvenstvo u okviru ovih radionica njegujemo timski rad, timski duh, njegujemo osjećaj solidarnosti, osjećaj zajedništva i pripadnosti i samim tim bolju sveukupnu socijalnu interakciju“, kaže Jankovićeva.

Ona dodaje da se, osim kreativne, organizuju i kulinarska radionica, muzička i plesna, edukativna, kao i sportsko-rekreativne aktivnosti.

„Akcenat stavljamo, prije svega, na preostale kapacitete, preostale potencijale i sposobnosti osoba sa invaliditetom, a ne na njihov nedostatak. To je, dakle, ključno“, navela je Jankovićeva.

„Tračak nade“ učestvovaće sa svojim slikama od kamenčića na Diplomatskom zimskom bazaru u Sarajevu 1. decembra, a uskoro će ovaj servis centar organizovati i prvu samostalnu izložbu u Foči.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare