Kako se zaštititi tokom sezone alergija

0

Alergija predstavlja „zabunu“ našeg imunološkog sistema. To je zapravo pogrešna reakcija, kada naš odbrambeni sistem netačno prepoznaje inače neškodljivu supstancu ili više njih (alergeni) kao potencijalnu opasnost.

Simptomi i znaci alergije mogu da obuhvataju različite organe ili organske sisteme, pa tako imamo jedan cijeli niz alergijskih simptoma.

Koža – crvenilo, otok, svrab, osip
Oči – crvenilo, suzenje, svrab
Nos – kihanje, zapušenost, obilna vodena sekrecija, svrab
Grlo – osjećaj slivanja sekreta, svrab
Pluća – suvi kašalj, otežano disanje, gušenje.

Za one koji ne znaju šta je alergija, proljeće i ljeto su sezona za zabavu i avanturu, ali za onekoji pate od sezonske alergije, ova godišnja doba mogu biti doba pravog izazova. Alergija narušava kvalitet života, san, dnevne aktivnosti, produktivnost.

Savjeti

Dočekajte alergiju spremni. Prije početka sezone, mjesec ili dva ranije radite aktivno na jačanju imunološkog sistema (suplementacija, zdrava ishrana, redovna fizička aktivnost). Upotreba probiotika može posebno pomoći kroz regulaciju imunološkog odgovora.

Redovno održavanje higijene radnog i životnog prostora. Provjeravanje prostorija, kao i izlazak napolje planirajte u skladu sa koncentracijom polena (ove informacije možete pronaći na internetu, TV ili lokalnim novinama). Ukoliko je najavljena velika koncentracija polena, možete i nekoliko dana ranije početi koristiti oralne antihistaminike.

Higijenu nosa održavajte redovnim ispiranjem fiziološkim rastvorom.

Boravak napolju prilagodite terapiji. Izlazite u šetnju kada nema vjetra, nakon kiše.

Nakon ulaska u kuću, promijenite odjeću, a prije odlaska u krevet obavezno se okupajte kako biste skinuli polen koji je tokom dana zadržan na vašoj koži i kosi.

Ukoliko se simptomi alergije pogoršaju ili terapija koju koristite ne djeluje, posjetite ljekara.

Sa vašim izabranim farmaceutom posavjetujete se o ishrani koja će vam pomoći da prebrodite sezonu alergija, kao i o fizičkoj aktivnosti.

Prema kalendaru alergija organizujte vaša putovanja, kako biste što više uživali u vašim aktivnostima.

Kalendar alergija na polen:
polen drveća – mart, april
polen trava – maj-jul, nekad i avgust
polen korova – kraj jula – oktobar

Ja sam Sandra, vaš farmaceut i pišem vam savjete informativnog karaktera koji vam mogu olakšati da držite alergiju pod kontrolom i poboljšate kvalitet života.

Razmišljajte zdravo!

Reference :
Damjanović A., Škrbo A., Barjaktarević A., Vodič za savjetovanje pacijenata u apoteci, 241-245, Banja Luka, 2013.
Nazario B., Ratini M., 13 Naturalni Ways to Defeat Allergies, Allergies Guide, WebMD, 2023.

Sandra Brezo, magistar farmacijeAutor: Sandra Brezo, magistar farmacije. Trenutno živi i radi na Palama, a svoja prva iskustva kao farmaceut je stekla u Bijeljini, gdje je i živjela. Pisac stručnih tekstova za širu i stručnu javnost. Možete je pratiti na Instagramu.

Svi članci autora

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare