Kajkut podnosi ostavku

0

BANJALUKA – Direktor Dječijeg Doma „Rada Vranješević“ u Banjaluci Vladimir Kajkut izjavio je da podnosi ostavku nakon što su prijavljeni slučajevi zloupotrebe djece u ovoj ustanovi.

On je na konferenciji za novinare rekao da je zbog netačnih informacija u medijima izvršen atak na ovu ustanovu, te da je ostavka njegova lična odluka o kojoj je obavijestio ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

„Neophodno je utvrditi tačne okolnosti u vezi sa prijavama dvije korisnice doma `Rada Vranješević` da su zloupotrijebljene od radnika Doma“, naveo je Kajkut.

On kaže da ne spori da se greška dogodila, ističući da je njegova ostavka neopoziva, jer osjeća odgovornost kao direktor Doma, ali i kao čovjek i otac.

„Moramo imati na umu da Dom nije zatvor i da djecu ne možemo, niti treba da držimo pod ključem. Oni idu u školu, imaju svoje slobodno vrijeme, trudimo se da ih uključimo u društveni život te ne možemo znati u svakom momentu gdje su“, rekao je Kajkut.

On je naveo da je Uprava Doma 23. septembra 2020. godine dobila saznanja da je štićenica dobila određeno pismo, zbog kojeg se posumnjalo na njenu zloupotrebu, ali da se nije mogao pokrenuti disciplinski postupak jer se nije znalo o kom radniku je riječ.

„Tada smo prvi put od policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske tražili zaštitu, kao i naredne godine, u vezi sa određenim porukama koje smo našli u telefonu. Tek 10 mjeseci nakon naše prve prijave dobili smo obavijest Tužilaštva o nesprovođenju istrage, jer je, kako su naveli, očigledno da prijavljeno djelo nije krivično djelo“, objasnio je Kajkut.

On je naveo da je nakon treće prijave u decembru 2021. godine koju je podnijela djevojčica, u kojoj je navela o kojem radniku je riječ, Dom pokrenuo disciplinski postupak za utvrđivanje odgovornosti.

Kajkut je napomenuo da disciplinska komisija nije policija, niti ima ovlaštenja da vrši istragu, te je na osnovu izjava svjedoka utvrdila da nema vjerodostojnih i utemeljenih dokaza protiv radnika.

On je dodao da, prema pravilnicima o radu, radnik mora da se vrati na posao sve dok, eventualno, protiv njega ne bude podignuta optužnica ili mu bude određen pritvor.

„Moramo da razumijemo pravne termine zbog kojih smo radnika mogli samo privremeno da udaljimo sa posla, a ne trajno“, rekao je Kajkut.

Kada je riječ o drugom slučaju maloljetnice u Domu, on je naveo da se za taj slučaj saznalo u januaru ove godine.

„Djevojčica je prijavila zloupotrebu od drugog radnika, te smo isti dan prijavili slučaj policiji i pokrenuli disciplinski postupak. Taj slučaj je trenutno u fazi disciplinskog postupka, jer je radnik angažovao advokata i saslušanje će biti u petak, 4. februara“, rekao je Kajkut.

On je istakao da je, na zahtjev Centra za socijalni rad za smještaj ovog djeteta, odmah nakon čitanja anamneze Dom bio skeptičan da može pružiti adekvatnu zaštitu i pomoć, s obzirom na to da je dijete prošlo niz traumatičnih situacija u svojoj biološkoj porodici.

„Iznijeli smo i mišljenje da je potrebno promijeniti oblik socijalne zaštite za ovu djevojčicu“, naveo je Kajkut.

On je istakao da je Uprava Doma učinila sve što je mogla da zaštiti djecu.

„Činjenica je i da nemamo dovoljan broj vaspitača, a u proteklih godinu dana smo imali veliki priliv djece. Naši vaspitači rade naporan posao, ali smo se trudili koliko god smo mogli da štićenicima poboljšamo uslove boravka“, rekao je Kajkut.

Okružni sud u Banjaluci odredio je u subotu, 30. januara, jednomjesečni pritvor portiru Doma „Rada Vranješević“ čiji su inicijali A.K. /42/ iz Banjaluke zbog sumnje da je obljubio trinaestogodišnju štićenicu ove ustanove.

Kajkut je izjavio ranije da je policiji prijavljen još jedan slučaj mogućeg seksualnog napastvovanja 17-godišnje maloljetnice od radnika ovog doma.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare