Jugović uručio laptop za aktivnosti u borbi protiv vršnjačkog nasilja

0

Načelnik opštine Pale Boško Jugović uručio je danas predstavnicima Srednjoškolskog centra /SŠC/ “Pale” laptop za aktivnosti u okviru projekta “Mladi u akciji – razvijanje i sprovođenje programa za suzbijanje maloljetničke delinkvencije”.

Projekat “Mladi u akciji” podržava opština Pale u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu /ReLOaD/, koji finansira EU i sprovodi Razvojni program UN /UNDP/.

Jugović je novinarima rekao da je ovaj laptop simboličan poklon i najmanje što lokalna zajednica može da učini kako bi podržala svoj podmladak.

On je pojasnio da su Pale među 21 opštinom u Republici Srpskoj koje aktivno učestvuju u Regionalnom programu lokalne demokratije na zapadnom Balkanu, koji se održava pod pokroviteljstvom Forum teatra iz Istočnog Sarajeva, a u kojem tokom sedam mjeseci aktivno učestvuje 270 srednjoškolaca.

Pomoćnik direktora Srednjoškolskog centra “Pale” Olivera Damjanović zahvalila je načelniku za poklon koji će im mnogo značiti jer, osim redovnih aktivnosti, u školi trenutno djeluje 67 sekcija koje se pripremaju za takmičenja.

“Projekat je fokusiran na borbu protiv vršnjačkog nasilja, kao i svih drugih vidova takvog ponašanja. Pokušavamo da se na svaki mogući način borimo protiv toga”, navela je Damjanovićeva.

Koordinator projekta “Mladi u akciji” Vitomir Mitrić rekao je da je Forum teatar iz Istočnog Sarajeva sa ovim programom prvi put na Palama, a sigurno će imati dobar uticaj na mlade.

Mitrić je istakao da je projekat značajan za suzbijanje maloljetničke delinkvencije i nasilja koje je na neki način potiskivano.

“Projekat ima puno uspjeha i oko 15 godina se primjenjuje u Republici Srpskoj i BiH”, naglasio je Mitrić.

U pres-centru Sportskog centra “Peki” na Palama danas je održana prva kreativna radionica enkaustike pod nazivom “Naslikajte svoju emociju”, namijenjena članovima Kluba mladih i učenicima Srednjoškolskog centra “Pale”, koju vodi dugogodišnji saradnik Forum teatra iz Istočnog Sarajeva Ankica Avramović.

Avramovićeva je istakla da Forum na području Pala sprovodi projekat “Mladi u akciji”, a polaznici radionice, koristeći slikarsku tehniku enkaustika, koja podrazumijeva slikanje otopljenim voštanim bojama na kartonu, izradiće slike velikog formata koje će biti poklonjene SŠC “Pale”, opštini Pale, UNDP-u i Sportsko-poslovnom centru “Peki” na Palama.

“Enkaustika je stara zaboravljena antička tehnika slikanja starih Grka koja je bila karakteristična što se zagrijane voštane boje prenose na osnovnu bazu slike, u to vrijeme najčešće na drvo. Sam proces slikanja se izvodi rastvorom boje i toplog voska. U današnje vrijeme se slika na sličan način, ali uz korištenje pegle”, pojasnila je Avramovićeva.

Prema njenim riječima, biće naslikane i slike manjih formata, koje će kasnije posebnom tehnikom biti prenesene na platnene vrećice.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplatite se
Obavjesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments