Jugović: Sačuvati od zaborava činjenice o stvaranju Srpske

0

Načelnik opštine Pale Boško Jugović izjavio je na svečanoj akademiji povodom 9. januara – Dana Republike Srpske, da su Pale sinonim stvaranja Republike Srpske, ističući da je potrebno sačuvati od zaborava istorijske činjenice o nastanku i stvaranju Srpske, a posebno od svjesnog i namjernog nipodaštavanja ovog datuma.

“Svi stanovnici ove opština svjedoci su istorije koja se ovdje stvarala i pozicionirala nas na kartu značajnih istorijskih mjesta. Pale su sinonim stvaranja Republike Srpske. Nije uvijek bilo lako nositi taj predznak, ali je bilo časno”, rekao je Jugović na akademiji u Kulturnom centru na Palama.

Prema njegovim riječima, današnjim i sutrašnjim manifestacijama u svim gradovima i opštinama Republike Srpske povodom Dana Republike pokazuje se jedinstvo i okupljanje oko ideje koja znači opstanak srpskog naroda na ovim prostorima i opstanak institucija koje su garant ravnopravnosti.

Jugović ističe da je snaga Republike Srpske neupitna i da ona uspješno odolijeva svim izazovima i prijetnjama, kojih u današnje vrijeme nije malo.

“Današnji dan je značajan jer se prisjećamo svih koji su dali živote za Republiku Srpsku i onih koji su izborili status Srpske u BiH i njenu poziciju u svijetu. NJihova žrtva je opravdana samo ako smo spremni i dovoljno hrabri da sačuvamo Republiku Srpsku, da je razvijamo i gradimo na zadovoljstvo njihovih i naših potomaka”, istakao je Jugović.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina rekao je da je 9. januar jedan od najvažnijih datuma u istoriji Republike Srpske, da je cijela istorija srpskog naroda bila borba za slobodu, te da su u toj borbi na prostorima današnje BiH pale ogromne žrtve.

Parađina je naveo da se 1992. godine srpski narod u BiH našao pred istorijskim iskušenjem boreći se za slobodu i ostanak na ovim prostorima.

On je podsjetio da je 9. januara 1992. godine politički konstituisana Republika Srpska i da je, zahvaljujući odlučnosti i moralnim vrijednostima pripadnika srpskog nacionalnog korpusa spriječen planirani treći genocid nad Srbima u 20. vijeku.

On je rekao da je u odbrambeno-otadžbinskom ratu u temelje Republike Srpske živote ugradilo više od 23.000 pripadnika Vojske i MUP-a Srpske.

Parađina je naglasio da Republika Srpska i njeni građani ne smiju dozvoliti da budu zaboravljeni oni koji su hrabrošću, vjerom u sebe i ljubavlju prema otadžbini uspjeli da pobijede brojno nadmoćnijeg neprijatelja, nesebično žrtvujući živote.

“Neka ovaj dan u nama probudi sjećanja na neustrašivi duh svih junaka, pripadnika Vojske Republike Srpske koji su sadašnjim i budućim generacijama ostavili zavjet kako se voli i svim srcem brani otadžbina i svoj narod. Srpska je svetionik svim Srbima koji u njoj žive”, poručio je Parađina.

Prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik istakao je da vjeruje da je Republika Srpska vječna tvorevina i pozvao sve političare da nađu snage i političke mudrosti da naprave srpsko jedinstvo.

On je podsjetio da je prošlo 27 godina od proglašenja Republike Srpske.

“Na današnjem obilježavanju Dana Republike naviru uspomene jer srećete ljude sa kojima ste u tom procesu učestvovali. Mnogo toga smo stvorili, a na ovim generacijama je da to sačuvaju”, izjavio je Krajišnik novinarima.

Svečanoj akademiji povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske prisustvovali su i potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Sonja Karadžić Jovičević, predstavnici Policijske uprave Istočno Sarajevo, te predstavnici javnog, kulturnog i privrednog života.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments