Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je danas da je razvoju Pala ogroman doprinos dala Vlada Republike Srpske i da je vraćeno jedinstvo između lokalne i republičke vlasti.

“To se pokazalo kao jedini ispravni način da opština funkcioniše, tako da je opravdano povjerenje koje su građani uputili meni”, izjavio je Jugović novinarima povodom obilježavanja Dana i krsne slave opštine Pale.

On je naglasio da je ove godine urađeno mnogo kapitalnih projekata uz pomoć Vlade i predsjednika Srpske Milorada Dodika, ističući da je nastavljen investicioni ciklus na Jahorini.

“Privode se kraju radovi na vještačkom osnježavanju, privode se kraju radovi na Romanijskoj ulici uz podršku Vlade Srbije koja je dala milion KM, i ostali projekti koje investira opština. Ne smije se zaboraviti kupovina fabrike `Famos`, što je Vlada Srpske podržala sa milion KM, a opština se kreditno zadužila 1,2 miliona KM, tako da je privatizovana fabrika koja je bila u stečaju”, podsjetio je Jugović.

On je dodao da očekuje da bude nastavljen investicioni zamah, tako da “opština Pale krupnim koracima grabi naprijed”.

Jugović je čestitao svim građanima krsnu slavu, koja je ujedno i slava Crkve Uspenja Presvete Bogorodice na Palama.

Član Predsjedništva u BiH Mladen Ivanić rekao je da je lijepo doći na Pale jer one simbolišu nastanak Republike Srpske i da je tu domaćin s obzirom na to da je u ratnom periodu držao nastavu na fakultetu na Palama.

“Čestitam slavu svima sa uvjerenjem da će ubrzani razvoj koji Pale ostvaruju već godinama biti nastavljen, biti sve veći i ljepši”, izjavio je Ivanić, ističući da Pale zaslužuju pažnju.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina naglasio je značaj obilježavanja krsne slave opštine i dodao da ne bi bilo nikakvog smisla ako se ne bi odavala pošta onima koji su dali najvrijednije, a to su životi za odbranu svoga naroda i stvaranje Republike Srpske.

“Na današnji dan sjećamo se ljudi koji su krajem 20. vijeka u nemilim događajima na prostorima bivše Jugoslavije, odnosno BiH, ušli u odbranu svoga naroda odlučno i platili visoku cijenu”, rekao je Parađina, navodeći da je više od 23.000 pripadnika Vojske Republike Srpske i MUP-a ugradilo svoje živote u temelje Srpske.

Obilježavanje Dana i krsne slave opštine Pale počelo je jutros Svetom liturgijom u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, litijom ulicama Pala i polaganjem vijenaca na centralni spomenik srpskim borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Slavski kolač povodom Dana i krsne slave opštine Pale Velike Gospojine prelomljen je u salonu “Stanišić”.

Obilježavanju Dana opštine i krsne slave Velike Gospojine prisustvovali su i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, te predstavnici boračkih organizacija, grada Istočno Sarajevo, lokalnih zajednica i političkih partija.

ULAGANJEM 80 MILIONA KM VLADA POKAZALA ODNOS PREMA PALAMA

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas na Palama da je Vlada u prethodnom periodu iz Razvojnog programa uložila u ovu opštinu 80 miliona KM čime je pokazala dugogodišnju posvećenost ovoj strateški važnoj sredini za Srpsku, a samo ove godine četiri miliona KM investira se u različite projekte, kao što je “Famos”.

“Tome treba dodati još 2,5 miliona KM koji se investiraju u sve ono što je potrebno za izgradnju borilišta, odnosno infrastrukture za predstojeći Evropski olimpijski festival mladih”, naglasila je Cvijanovićeva na obilježavanju Dana opštine Pale i krsne slave – Velike Gospojine.

Prema njenim riječima, ove investicije ne pokazuju samo kakav je odnos Vlade Republike Srpske i opštine, već da je Srpska stabilna i da može da se izdvaja ogroman novac za razvoj njenih lokalnih zajednica.

“Nema razvoja Republike Srpske, ukoliko ne uđemo sa značajnim projektima, ali isto tako nema razvoja opštine, ako nema lokalne vlasti koja zna da iskomunicira svoje potrebe i zna da napravi odgovarajući projekat, te pokaže inicijativu”, rekla je predsjednik Vlade Srpske.

Ona je izrazila zahvalnost za zajednički rad svih u Republici Srpskoj da bi se stvorili bolji uslovi za život njenih građana – povećanjem penzija, plata, agrarnog budžeta, uvođenjem novih socijalnih prava, kao što su podrška za nezaposlene, porodilje i druge stvari.

Prema njenim riječima, važno je da Vlada Republike Srpske ulaže u infrastrukturu i sve ono što kandiduju opštine.

Cvijanovićeva je čestitala slavu Veliku Gospojinu i poželjela svim građanima Pala da imaju ličnog i porodičnog uspjeha.

“Važno je da se opština razvija i da imamo dobru saradnju sa lokalnim vlastima, a kao rezultat te saradnje su pojačane investicije u zavisnosti od projekata koji su im prioritetni”, rekla je Cvijanovićeva, te izrazila zahvalnost načelniku opštine Bošku Jugoviću i svima ostalim koji su doprinijeli toj uspješnoj saradnji.

Obilježavanju Dana opštine i krsne slave Velike Gospojine, osim Cvijanovićeve, prisustvovali su i ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, član Predsjedništva iz Republike Srpske Mladen Ivanić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, te predstavnici boračkih organizacija, grada Istočno Sarajevo, lokalnih zajednica i političkih partija.

(www.palelive.com / Srna / foto: Palelive, M.S.)

Pretplatite se
Obavijesti me o
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments

“Član Predsjedništva u BiH Mladen Ivanić rekao je da je lijepo doći na Pale jer one simbolišu nastanak Republike Srpske…” E, baš zbog toga ih je, g. Ivaniću, vlast kaznila, te sve regionalne, a i državne institucije preselila u I. Sarajevo i tako učinila Pale bezperspektivnim i neatraktivnim za život. U posljednjih 10-tak godina se
više desetina porodica preselilo u I. Sarajevo, upravo zbog preseljenja institucija.

Najveća pomoć Vlade RS-a bi bila da izvrši povrat nekih od institucija u Pale i tako barem donekle zaustavi dalje iseljavanje. Tamo gdje nema institucija, nema ni perspektive…, tako da sva druga ulaganja (u Jahorinu…) ne mogu doprinijeti i nadoknaditi moć koju stanovništvu pružaju institucije.