Jugović: Kulturu sjećanja prenositi na mlađa pokoljenja

1

Na Palama će se Dan Republike i 30 godina njenog postojanja proslaviti na dostojanstven i reprezentativan način, onako kako i dolikuje ovoj lokalnoj zajednici kao prijestonici Republike, izjavio je Srni načelnik opštine Boško Jugović.

„Veliki jubilej ćemo obilježiti dvodnevnim programskim sadržajima u nedjelju i ponedjeljak, 9. i 10. januara. U planu je pomen poginulim borcima odbrameno-otadžbinskog rata, polaganje vijenaca, okrugli sto uz prisustvo eminentnih stručnjaka, poetsko veče pod nazivom `Srpskoj s ljubavlju`, kao i isticanje zastava na balkonima, prozorima, automobilima`, naveo je Jugović.

On je istakao da će prigodno biti evocirane uspomene na nastanak Republike Srpske, dodajući da su Pale rodno mjesto Republike i da su tu stvorene brojne institucije.

Prema njegovim riječima, nedavno je na ulazu u tunel Kalovita Brda, koji je saobraćajna „kapija“ Pala, svjetlosnim efektima improvizovana zastavu u bojama srpske trobojke, što je naišlo na odličan odjek kod stanovništva.

Jugović je podsjetio da je Sarajevsko-romanijska regija podnijela velike žrtve za odbranu i stvaranje Republike Srpske.

„Zato moramo čuvati uspomene na one koji su dali ono najvrednije što su imali, svoje živote za odbranu Republike i poseban akcenat stavljati na boračku populaciju koja je iznijela najveći teret u stvaranju Republike Srpske. Ta konkecija između Opštinske uprave i boračke organizacije je nešto što mora da jača“, istakao je Jugović.

On je rekao da je bitna kultura sjećanja koja se mora prenositi na mlađa pokoljenja kako bi znali šta su njihovi očevi, djedovi, braća dali za Republiku Srpsku.

Jugović je pozvao građane da u što većem broju prisustvuju ovim manifestacijama, u mjestu koje ima istorijsku ulogu u nastanku i institucionalnom stasavanju Republike Srpske.

Srpski poslanici proglasili su 9. januara 1992. godine Srpsku Republiku BiH, koja će kasnije biti imenovana kao Republika Srpska, kao odgovor na namjeru Muslimana i Hrvata da se izdvoje iz Jugoslavije, te kao reakciju na stalno preglasavanje Srba na svim nivoima u BiH.

Skupština srpskog naroda proglasila je stvaranje današnje Republike Srpske prije bilo kakvih međunacionalnih sukoba i prije početka građanskog rata u BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

sjecas li se kad si bio u sdsu