Jugović: Dva lica pozitivna, dostavljene liste kontakata

0

Komandant Štaba za vanredne situacije opštine Pale Boško Jugović rekao je danas da su na području te lokalne zajednice dva lica pozitivna na virus korona, da su dostavili svoju listu konakata i da su ta lica u kućnom karantinu.

„Riječ je o mladom bračnom paru koji je u ovom trenutku izolovan. Čekamo dalje instrukcije Doma zdravlja, a najvažnije je za lokalno stanovništvu da su te dvije osobe dostavile svoju listu kontakata. Radi se o 25 lica, jedna osoba je imala 18 kontakata, a druga sedam za koja će nadležni inspektorat napraviti odgovarajuća rješenja i dežurni epidemiolog dostaviti tačne upute i redoslijed njihovih testiranja“, rekao je Jugović.

Jugović, koji je i načelnik opštine Pale, rekao je na konferenciji za novinare prije sjednice Štaba za vanredne situacije da u narednom periodu očekuju testiranje tih 25 lica koja su u kućnom karantinu i koja su dobila instrukcije da pripreme svoje liste kontakata.

„Nema mjesta panici, ovo je bilo za očekivati jer ulazimo u treću i četvrtu sedmicu epidemije koje su kritične. Sada trebamo da vidimo da li je bilo eventualnog širenja, odnosno da li imamo pozitivnih lica i nadamo se da će toga biti što manje“, naglasio je Jugović.

On je zahvalio osoblju Doma zdravlja Pale i dežurnoj epidemiološkoj službi Instituta za javno zdravstvo, koji, kako je istakao, rade svoj posao perfektno.

„S obzirom da se radi o čovjeku koji je stranački blizak meni, i ja sam dostavio svoju listu na kojoj je potvrđeno da njega nema, mada ću instistirati na dodatnom testiranju koje treba da otkloni sumnju“, rekao je Jugović.

On je naveo da je pozitivna osoba bila savjesna i odgovorna nakon što je saznala da je pozitivna, te da se to vidi po broju kontakata koji su dostavljeni.

„Lica sa liste biće podvrgnuta testiranju i za njih je od ovog trenutka određena kućna izolacija. Bez obzira na rezultate ostaće u izolaciji 14 dana“, naveo je Jugović.

Jugović je podsjetio da se 93 osobe nalaze pod nadzorom na Palama i da Komunalna policija redovno vrši svoje akativnosti i provjerava njihov karantin.

Komandant štaba navodi da je naredba od Republičkog štaba za vanredne situacije da se formiraju dva karantina.

„U ovom trenutku vodimo pregovore oko prostora za karantin, koji bi trebao biti u studentskim domovima jer se tamo nalaze dva objekta koja imaju idealne uslove. U jednom bi se trebala nalaziti lica koja dolaze sa strane kako bi tu boravila u izolaciji 14 dana, a u drugom pozitivne osobe“, naglasio je Jugović.

On je pozvao stanovništvo da se informišu putem zvaničnih saopštenja Štaba za vanredne situacije, na sajtu opštine Pale, a ne putem društvenih mreža.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare