Jugović: Čin koji pokazuje srpsko jedinstvo

1

Na Palama je danas počelo potpisivanje peticije o neprihvatanju odluke odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne dopune u Krivičnom zakonu BiH, a načelnik ove opštine Boško Jugović ocijenio je da ovim činom srpski narod pokazuje jedinstvo kada je u pitanju institucionalna priča za Republiku Srpsku.

„Želimo da spriječimo bilo kakvo nametanje zakona, ne samo ovoga koje je nametnuo Valentin Incko, već i svih drugih koje nam mogu nametnuti“, izjavio ja novinarima Jugović nakon potpisivanja peticije.

Jugović kaže da su Srbi narod koji voli i poštuje demokratiju, a na ovaj način pokazuje jedinstvo.

On je pozvao sve građane opštine Pale da potpišu peticiju kako bi pokazali da su jedinstveni po ovome pitanju.

„Danas smo se ovdje okupili i bićemo tu i narednih dana da prikupimo potpise i definitivno kažemo da ni visoki predstavnici niti bilo ko drugi u našoj zemlji ne mogu nametati zakone, ne možemo dozvoliti da se ovakve situacije ponove i ne možemo biti robovi u sopstvenoj zemlji“, rekao je predsjednik Skupštine opštine Pale Damjan Škipina.

On je naglasio da je vrijeme da se Srbi oslobode kandži i nametnutih zakona i podsjetio da ovo nije prva odluka, niti prvi zakon koji je nametnut Srbima.

„Vrijeme je da Srbi u Republici Srpskoj pokažu jedinstvo i kažu ne. Mi smo dovoljno sposobni i zreli, imamo demokratsko društvo koje znamo da vodimo i možemo da odlučujemo i donosimo zakone onako kako to treba“, ocijenio je Škipina.

On smatra da treba djelovati na institucionalan način.

„Zna se kako se zakoni donose, a to definitivno nije ovaj način. Nadam se da u ovoj siutaciji u Srpskoj neće biti onih koji misle drugačije i opstruišu ovo naše jedinstvo“, rekao je Škipina.

Odbornik Narodnog demokratskog pokreta /NDP/ Siniša Lasica kaže da očekuje da će pravna služba Repubike Srpske otkriti da ima manjkavosti u tom zakonu koji je nametnuo odlazeći visoki predstavnik, a da će građani Srpske podržati jedinstvo svih parlamentarnih političkih partija.

„Juče je zvanično pokazano da možemo da se dogovorimo kada su u pitanju bitni vitalni interesi za srpski narod i Republiku Srpsku. Kao učesnik Odbrambeno – otadžbinskog rata i stvaralac Republike Srpske rado ću potpisati ovu peticiju“, rekao je on.

Jedan od potpisnika rekao je da se ne smije dozvoliti da 25 godina stranac vlada jednom zemljom, jer je to udar na demokratiju i ljudska prava.

„Ako bih poslušao jedan takav zakon i prihvatio osjećao bih se kao građanin nižeg reda“, rekao je on.

Potpisivanje peticije organizovala je opština Pale, a trajaće i narednih dana na Palama i mjesnim zajednicama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Nego, nadjite pedijatra da imamo kome djecu odvesti, pustite vi visoku politiku i bavite se problemima gradjana