Jugović: 24 novooboljelih iz Doma za starija lica, situacija pod kontrolom

9

Od 27 novooboljelih od virusa korona na Palama 24 je iz Doma za starija lica „Natura“, gdje je formiran karantin i svi su stabilnog zdravstvenog stanja, izjavio je komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije Boško Jugović.

„Možemo reći da je epidemiološka situacija u `Naturi` pod kontrolom. U skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo Srpske, paljanski Štab je postigao dogovor sa vlasnikom Doma da svi pozitivni korisnici i zaposleni budu izdvojeni u karantin u ovoj ustanovi da bi zaposleni nastavili brigu o korisnicima“, rekao je Jugović, nakon današnje sjednice Štaba.

Jugović je naveo da je do sada u Domu na virus korona pozitivno 24 korisnika i 12 zaposlenih i njihovo stanje se redovno prati.

Kada je riječ o novozaraženim licima na Palama, Jugović je rekao da su danas evidentirana tri nova slučaja, da je osam lica oporavljeno, što, kako je naveo, nije zabrinjavajuće i neće biti pooštravanja mjera.

„Na dnevnom nivou imamo od tri do pet novih pozitivnih, ali isto tako oporavljenih lica. Ukupan broj zaraženih varira od 30 do 35 osoba, ali su ipak odlučili da ne pooštravaju mjere koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata, jer smatramo da ćemo izolovanjem lica u Domu za starija lica uspjeti da spriječimo širenje virusa“, pojasnio je Jugović.

On je napomenuo da se taj problem neće završiti za dan-dva, već se sa njim mora naučiti živjeti.

Jugović, koji je i načelnik opštine Pale, apelovao je da građani vode računa o sebi i da se pridržavaju preporučenih mjera.

Rukovodilac Regionalne kancelarije Institura za javno zdravstvo Republike Srpske Vlado Miovčić rekao je da je u ovom trenutku bitno spriječiti o dalje širenje virusa, a uzrok se može utvrđivati nakon što se dobiju svi rezultati.

„Uzeto je 68 uzoraka za testiranje od toga 40 korisnika i 28 zaposlenih iz Doma `Natura` i to je završeno“, izjavio je Miovčić i dodao da će testiranje biti nastavljeno.

Miovčić je podsjetio da su iz Regionalnog centra, odmah po saznanju da postoje simptomi kod određenih korisnika i zaposlenih u Domu, naložili uzimanje uzoraka za testiranje i nakon toga organizovali i posjetu staračkom domu.

Prema njegovim riječima, njihov specijalista epidemiolog i specijalista higijene bili su na licu mjesta, dali prijedlog mjera koje se moraju preduzeti da se spriječi dalje širenje unutar doma i te mjere se već primjenjuju.

„Jedno lice hospitalizovano je u Bolnicu `Srbija` u Istočno Sarajevo, sa teškom kliničkom slikom, a ostali pozitivni korisnici i osoblje imaju lakšu kliničku sliku“, naveo je Miovčić.

On je istakao da svi koji su sa lakšom slikom i bez simptoma liječe u samom domu.

Direktor Doma zdravlja sa Pala Ivan Šarac rekao je da stanje nije alarmantno, iako je Dom za starija lica „uvećao ovu priču“ ali će se brzo staviti pod kontrolu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
9 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Kako bi trebala situacija da izgleda pa da ovaj čovjek izjavi da nije pod kontrolom?

Sve se otelo kontroli, njega ne dotice. Bitno je da je on negativan.

Ovako isto, samo sto bi u tom slucaju radio svoj posao odgovorno…

Ponasate se kao da su stanovnici Pala glupi pa ne razumiju situaciju. Sramotno

„Direktor Doma zdravlja sa Pala Ivan Šarac rekao je da stanje nije alarmantno, iako je Dom za starija lica “uvećao ovu priču” ali će se brzo staviti pod kontrolu.“

Ma šta ovo znači? Uvećao priču? Da li ste vi normalni? Korisnici tog doma su najrizičnija grupa! Sve pod kontrolom? Stvarno ne znam šta se dešava u glavama…

Zbog ovakvih sam i otisao u inostranstvo… Zbog ofrlje govora i odrednica… Zbog nekvalifikacija za mjesto na kome su… Zbog lazi i obmane.

ma nema problema, sve je ok, virus neki nap’o neke starce, nikakav problem

Problemi u Švedskoj – zdra’o!

Ma kod domacina je vazda pod kontrolom, ne bi bio domacin da nije…. Fuj…