U Podvitezu otvorena obnovljena džamija

0

Skoro 1.000 vjernika prisustvovalo je juče svečanom otvorenju obnovljene džamije u selu Podvitez. Bošnjaci povratnici nisu krili radost što je džamija obnovljena nakon 17 godina i što su ponovo na okupu u ovom malom mjestu „dobrih voda i još boljih ljudi“.  Prema riječima mutevelije Dževada Babića, džamija je sagrađena sredinom 18. vijeka.

– Nažalost, u agresiji je porušena do temelja. Zahvaljujući islamskoj zajednici, opštinama Pale i Prača, Ministarstvu finansija FBiH, te brojnim domaćim i džematlijama iz dijaspore, prošle godine smo završili gradnju. Nemamo nikakvih problema. Imamo pedesetak džematlija, a očekujemo da će ih biti i više – rekao nam je Babić.

Na otvorenju džamije bili su zamjenik reisu-l-uleme Ismet ef. Spahić, glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo Ferid ef. Dautović, načelnici opštine Pale i Prača Slobodan Savić i Asim Zec. U kulturno-umjetničkom programu nastupili su Hor Medžlisa IZ, te folklorni ansambl djece Centra „Vladimir Nazor“.

– Vjernik nije onaj ko se busa u prsa i kaže „Ja sam vjernik“, nego onaj od koga su ljudi sigurni za svoj život i imetak. Vjernik nije onaj ko je pravio genocid. Zato nam trebaju džamije, crkve, sinagoge da nas uče i odgajaju čovjeka da voli čovjeka – poručio je ef. Spahić i vjernicima prenio selame i čestitke reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića.

Ef. Dautović u svom govoru pozvao je prognane Bošnjake iz Podviteza i svih sela u opštini Pale da se vrate na svoju zemlju i imanja.

Poruka mira

Načelnik opštine Pale čestitao je otvorenje džamije, što su vjernici pozdravili aplauzom.
– Izgradnja ovog vjerskog objekta, ali i svake bogomolje, šalje poruku mira. Neka tako bude i sada – rekao je Savić.

(Dnevni Avaz)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare