Jović: Slijepa i slabovida lica na rubu egzistencije

0

VLASENICA – Predsjednik Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidnih lica sa sjedištem u Vlasenici Milenko Jović izjavio je danas da ova kategorija živi u krajnje lošim životnim uslovima i da se njihov materijalno-socijalni status iz godine u godinu pogoršava.
Jović je, povodom Međunarodnog dana lica sa invaliditetom, rekao Srni da se ova lica suočavaju sa brojnim problemima, kao što su niska socijalna primanja kojima ne mogu da podmire osnovne životne troškove i da izmire komunalne obaveze, te da, kao posebno ugrožena lica, obezbijede adekvatnu zdravstvenu zaštitu i osnovna invalidska pomagala.

“U izrazito teškom socijalnom položaju su civilni invalidi, koji nisu obuhvaćeni pravima iz oblasti boračko-invalidske zaštite. Oni žive, praktično, na rubu egzistencije, a takvih je u našoj organizaciji najviše”, rekao je Jović.

Međuopštinska organizacija slijepih i slabovidnih lica okuplja 44 člana, od kojih 24 iz Vlasenice, 11 iz Milića, četiri iz Han Pijeska i petoro iz Šekovića.

Prema ranije postignutim sporazumima, rad ove organizacije trebalo bi da finansiraju lokalne zajednice u kojima žive lica sa invaliditetom, ali te godišnje dotacije nisu dovoljne da na kvaliteten način ispuni svoju društvenu ulogu.

“Ako se ovako nastavi, bojim se da će organizacija teško opstati. Ona može postojati samo na papiru ili voditi neke evidencije, koliko nas ima i koliko smo ugroženi, ali neku značajniju pomoć za članove, što je naša osnovna uloga, nećemo moći da pružimo”, rekao je Jović.

Jović kaže da je rukovodstvo Organizacije pred ovogodišnji Međunarodni dan lica sa invaliditetom planiralo da organizuje humanitarnu akciju dodjele pomoći najugroženijim članovima, ali se na ovaj apel niko od potencijalnih donatora nije odazvao.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments