Jovanine neodoljive dekoracije

0

SOKOLAC – Sokočanka Jovana Vuković /24/ već četiri godine bavi se izradom dekorativnih predmeta neophodnih za tradicionalno obilježavanje krsne slave, Božića, krštenja i drugih porodičnih slavlja.

Prvu izložbu svojih radova pripremila je u organizaciji sokolačke Ustanove za kulturu “Pero Kosorić” za “Svetosavsko veče”, što je, kako kaže za Srnu, privuklo veliku pažnju posjetilaca ove manifestacije.

Predstavila se sugrađanima kreativnim predmetima za krsnu slavu – u skladu sa tradicijom romanijskog kraja – ukrašenim sitom za slavski kolač, posudama za slavsko žito i buklijom, ukrasnim prstenovima za salvete, te predmetima ukrašenim dekupaž tehnikom.

Vukovićeva se od školskih dana isticala kao kreativna osoba sa darom za crtanje i uređivanje prostora, ali i naglašenom željom da njen posao ne bude ograničen kancelarijom i radnim stolom.

“Prvi kreativni radovi, spoj tradicije i modernih tehnika izrade, nastali su u pripremi moje porodične slave Svetog Nikole, izradom ukrasnih prstenova za salvete. Nakon pohvala, nastavila sam da radim i druge dekoracije po narudžbi za rodbinu i prijatelje”, kaže Vukovićeva.

Za godinu dana lepeza njenih dekorativnih radova proširena je na izradu po narudžbi dekoracija za božićne praznike u tradicionalnom stilu.

Tu su i slatke dekoracije za tortice, ukrasi za kićenje svatova, čaša za mladence, pokloni i čestitke za krštenja, rođendane i ostale svečanosti.

Jovana je posao proširila uljepšavanjem predmeta dekupaž tehnikom, izradom svih vrsta nakita, ručno pletenim kapama, rukavicima i šalovima za djecu i odrasle.

Kako su svi njeni radovi, ističe kreativna Sokočanka, našli put do kupca, preko poznanika i društvenih mreža, shvatila je da je njen hobi lagano prerastao u posao od kojeg može da zaradi.

“Pronalazim se u izradi kreativnih radova, volim to, jer sa svakom dekoracijom dolazi nova ideja, ispunim svoj dan nečim lijepim i učinim sebe srećnom, a i pokrijem troškove kupljenog materijala i rada”, navodi Vukovićeva.

Ona je odlučila da otvori poslovni prostor na Sokocu u kojem će moći da sve svoje proizvode na jednom mjestu ponudi zainteresovanim kupcima.

“Želim svoje slobodno vrijeme da iskoristim baveći se kreativnim radom od kojeg imam koristi i tako obezbijedim sebi posao bar na neko vrijeme, dok ne diplomiram na Ekonomskom fakultetu i dobijem bolje zaposlenje”, ističe Vukovićeva.

Drugu izložbu svojih kreativnih radova, posvećenu ženama, Jovana planira za 8. mart na Sokocu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments