Još tri miliona kreditnih sredstava za sportsku dvoranu

0

Odbornici Skupštine opštine Pale donijeli su danas Odluku o novom kreditnom zaduženju kod komercijalne banke od tri miliona KM za dovršetak sportske dvorane na Palama.

Za ovu odluku glasalo je 14 odbornika, dok su odbornici SNSD-a bili protiv, a odbornici „Pokreta za naš grad“ suzdržani.

Predsjednik SO Miroslav Brčkalo izjavio je novinaraima u toku skupštinske pauze da se opština ranije kreditno zadužila dva miliona KM i iz budžeta izdvojila 1,5 miliona maraka za dovršetak dvorane.

„Na ovaj način stavljena je tačka na izgradnju sportske dvorane“, rekao je Brčkalo i dodao da su na ovaj način obezbijeđena sredstva za spoljno uređenje i opremanje dvorane.

On je istakao da opština Pale spada u grupu najmanje zaduženih opština u Republici Srpskoj, apsolutno je likvidna i ispunjava sve uslove za dobijanje ovog kredita. Brčkalo se nada da neće biti problema za dobijanje saglasnosti od Ministarstva finansija RS.

„Krivo mi je što nismo uspjeli pomiriti vlast i opoziciju, jer dvorana neće služiti nijednoj partiji pojedinačno, nego će biti na dobrobit stanovnika opštine Pale“, rekao je Brčkalo.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=FLDwpDL_Bec&feature=player_embedded}

Načelnik opštine Pale Slobodan Savić naglasio je da je ovo novo kreditno zaduženje opravdano, jer objekat treba završiti na radost omladine i svih građana.

On je rekao da je od Rektorata Univerziteta u Istočnom Sarajevu već stigla saglasnost da će uzeti dio prostora u ovom objektu za potrebe Fakulteta fizičke kulture i Univerzitetske biblioteke.

Savić je naglasio da se opština obratila i Vladi RS za pomoć i ako dobiju ta sredstva ona će biti uložena u rekonstrukciju vodovodne mreže. „Završićemo ovaj projekat i onda idemo u projekat vodosnabdijevanja, jer su to kapitalni projekti za opštinu“, rekao je Savić.

Odbornik „Pokreta za naš grad – Pale“ Momir Blagojević rekao je da su oni bili suzdržani prilikom glasanja, jer smatraju da je Skupština donijela lošu odluku.

„Mi smo predlagali da sa ovom odlukom ide paralelno i odluka o prihvatanju kredita Evropske investicione banke jer bi time bila riješena krucijalna pitanja u vodosnabdijevanju i dio infrastrukture koja se odnosi na dvoranu“, rekao je Blagojević.

On se nada da će Skupština donijeti i ovu odluku o kreditnom zaduženju kod Evropske investicione banke.

Odbornik SNSD-a Bojan Pejović rekao je da su oni bili protiv donošenja ove odluke, jer opština već ima dva kreditna zaduženja i na godišnjem nivou ima obaveze za vraćanje kredita većih od 700.000 KM.

„Sa ovim novim kreditnim zaduženjem od tri miliona maraka, to opterećenje za budžet za vraćanje kredita iznosiće oko 1.300.000 KM“, rekao je Pejović i dodao da ovoliko kreditno zaduženje, u ovoj situaciji, nije realno opravdano, jer postoje i drugi projekti koje je potrebno realizovati na području opštine.

Odbornici su na današnjoj sjednici prihvatili i izvještaje o radu u prošloj godini javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač opština Pale.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare