Još nema naloga za ekshumaciju u Buća Potoku

0

ISTOČNO SARAJEVO – Udruženje porodica nestalih lica Sarajevsko–romanijske regije nezadovoljno je radom Tužilaštva BiH, koje ni nakon otkrivanja masovne grobnice na gradskom smetljištvu u Sarajevu nije izdalo nalog za ekshumaciju posmrtnih ostataka, niti je pokrenulo istragu o stradanju sarajevskih Srba u proteklom ratu.
U ovom udruženju ističu da su sa puno optimizma dočekali osnivanje Tužilaštva BiH i Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/, nadajući se da će počinioci zločina po komandnoj i izvršnoj odgovornosti konačno biti izvedeni pred lice pravde.

„Ove institucije od osnivanja nijednu istragu nisu dovele do kraja, a pred domaćim i međunarodnim sudovima veoma mali broj zločinaca je odgovarao za stradanja Srba u Sarajevu“, navode porodice u otvorenom pismu.

Porodice, između ostalog, pitaju šta su Tužilaštvo BiH i Sipa uradili nakon otkrivanja masovne grobnice na centralnom smetljištu u sarajevskom naselju Buća potok i izražavaju sumnju da će imati hrabrosti da pokrenu istragu u ovom slučaju.

Ističući da je Udruženje prevareno kada je riječ o osnivanju zajedničke komisije za istraživanje ratnih zločina u Sarajevu, porodice su apelovale na nadležne iz ovih institucija da počnu raditi svoj posao, za koji su dobro plaćeni.

(www.palelive.com / Srna)

 
Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare