Jelisavčić: Ljubav je kada se radujemo tuđem uspjehu

0

FOČA – Hrišćanska ljubav nije samo saosjećanje sa drugima u nevolji, već je i radovanje tuđem uspjehu, poručio je u tradicionalnoj Svetosavskoj besjedi u Foči profesor Bogoslovskog fakulteta Zoran Jelisavčić.
Na Svetosavskoj akademiji, koja je održana sinoć u Centru za kulturu i informisanje, Jelisavčić je besjedio o vrlini, kako su je vidjeli grčki filozofi, te o hrišćanskim vrlinama – vjeri, nadi i ljubavi.

On je istakao da hrišćanstvo, budući da propovijeda Bogočovjeka, smatra da vjera nije samo vjera u Boga, već i u čovjeka koji je slika Božija.

„Dešava se nekada da ukažemo povjerenje čovjeku koji nije baš pouzdan, ali opet u sebi kažemo – pa neće nas valjda prevariti. To je taj optimizam u ljudskoj prirodi“, rekao je Jelisavčić.

Objašnjavajući nadu kao hrišćansku vrlinu, on je naveo da ona postoji tamo gdje postoji neka manjkavost, ali da su ljudi uvijek manjkavi i nikada nisu savršeni, pa im je nada neophodna.

„Nada je nešto nasuprot onome što zovemo depresijom, a po savremenoj psihologiji depresija i nastaje tako što ne procjenjujemo sebe najbolje, odnosno zato što tražimo previše u životu“, kaže Jelisavčić.

On je dodao da je ljubav kao vrlina sve manje prisutna, pa i kod hrišćana, ali da, ipak, postoji.

Na Svetosavskoj akademiji, načelnik opštine Foča Radisav Mašić uručio je dukat prvorođenoj fočanskoj bebi u ovoj godini Alekseju Radanoviću, od majke Tijane i oca Dragana, koji je na svijet došao 1. januara.

Program akademije uljepšali su hor i oktet Srednje bogoslovske škole „Sveti Petar Dabrobosanski“, duet Sonja Marković na klaviru i Anja Dučić na violini, te dvojničar Mileta Radanović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare