Jedinstvena Boračka organizacija najviši interes Republike Srpske

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić istakao je u Istočnom Sarajevu da je jedinstvena Boračka organizacija najviši interes Republike Srpske, pa i lokalnih zajednica.
Savčić je danas upoznao rukovodstvo grada Istočno Sarajevo sa zadacima i programom rada Boračke organizacije za ovu godinu, s težištem na njen status u okviru nevladinog sektora, gdje su evidentni određeni problemi.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka, on je ukazao da se sve češće formiraju nove organizacija, što, kako je istakao, nanosi štetu jedinstvu Boračke organizacije.

„Najnoviji primjer je osnivanje organizacije starješina Vojske Republike Srpske. Mislimo da je to izdvajanje dijela boraca i nekakva vrsta elitizma što apsolutno nije dobro. Pitam se kome bi komandovale te starješine, čiji sam i ja aktivni pripadnik, da nije bilo vojske, boraca“, rekao je Savčić.

On je pozvao saborce koji, kako ističe, čine tako neodgovorne poteze, da prestanu da prozivaju Boračku organizaciju i da im ona bude alibi za njihove lične interese kojima se opredjeljuju za stvaranje nekakvih organizacija.

„Boračka organizacija otvorena je za sve. Pozivam sve borce, vojnike, komandire, komandante, odlikovane borce u Boračku organizaciju. Tu im je bilo mjesto u toku rata, tu im je mjesto i danas u miru“, apelovao je Savčić.

Tokom današnjeg sastanka sagovornici su razmijenili određena iskustva i međusobno se informisali o pravcima i zadacima koji slijede u toku godine.

Savčić je izrazio zadovoljstvo brigom rukovodstva Skupštine grada Istočno Sarajevo o pravima boraca i boračke organizacije u šest opština koje su u sastavu grada.

I ovom prilikom on je naveo davno registrovan problem oko 20.000 nezaposlenih demobilisanih boraca. Savčić kaže da je u posljednje vrijeme angažovao ekonomske stručnjake da ponude odgovarajuća rješenja po ovom pitanju.

„Konačno moramo rješavati pitanje demobilisanih boraca koji su u godinama kada nisu primamljivi i prihvatljivi kao radna snaga. Ovom pitanju ne možemo više pristupati amaterski i volonterski, moramo angažovati struku da nam ponudi rješenja sa kojim ćemo izaći pred Vladu i to pitanje definitivno regulisati“, naveo je Savčić.

Sastanak, na kojem se razgovaralo o radu i problemima Boračke organizacije Srpske i Sarajevsko-romanijske regije, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković ocijenio je veoma uspješnim i konstruktivnim.

„Velika je stvar da je na čelu Boračke organizacije general Savčić koji je doprinio njenoj depolitizaciji i koji svojim umjerenim izjavama i realnim sagledavanjem politike radi ono što treba za boračke kategorije“, kazao je Vuković.

On je istakao da Gradska uprava ima veoma dobru saradnju sa regionalnom boračkom organizacijom, što je i danas konstatovano, te da grad Istočno Sarajevo sa opštinama u njegovom sastavu izdvaja značajna sredstva za borce kojima je potrebna pomoć.

„Finansiramo i održavanje groblja boraca Republike Srpske `Mali Zejtinlik` na Sokocu i trudimo se da taj prostor bude što uređeniji, što ćemo raditi i u narednom periodu. Zajedno ćemo obilježavati posebne datume u cilju odbrane tradicije i tekovina odbrambeno otadžbinskog rata“, izjavio je Vuković.

Na sastanku je zaključeno da se mladi u Republici Srpskoj, posebno na ovom prostoru, trebaju više edukovati o proteklom ratu o kojem malo znaju.

Vuković smatra da se kroz institucije sistema, Ministarstvo prosvjete, te boračke organizacije na lokalnom nivou, mora učiniti sve da se mladim približi istina o dešavanjima u proteklom periodu.

Predsjednik Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić rekao je danas da će na sjednici Regionalnog odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije u Istočnom Sarajevu biti riječi o načinu dobijanja statusa boračke organizacije, te uredbi o stambenom zbrinjavanju, koja je ranije trebalo da bude donesena.

On je dodao da će biti riječi i o zauzimanju određenih stavova o aktuelnim pitanjima, te o zadacima ove organizacije u narednom periodu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare