Jedino Lolovićeva prošla sve kapije do Vankuvera

0

U skijaškom savezu Srbije nadaju se da će na 21. zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru u februaru sledeće godine imati šest predstavnika, pogotovo ako naša najbolja skijašica Jelena Lolović nastavi sa sve boljim rezultatima na trkama širom sveta. Stabilan budžet u prethodne tri godine omogućio je sistemski razvoj ovog sporta pa su se tako mladi skijaši i snouborderi našli u prvih 20 takmičara na najprestižnijim stazama u Evropi. Peto mesto Jelene Lolović na nedavnom Nor-Am kupu Severne Amerike i 14. rezultat na stazi u Aspenu u okviru Svetskog kupa podgrijali su nadu mnogih ljubitelja zimskih igara da nije daleko dan kada ćemo se radovati medaljama u još jednom individualnom sportu. – Jeleni nedostaje još 12 bodova da bi ušla među 30 najboljih takmičarki na svijetu, što bi obezbijedilo učešće na Olimpijskim igrama za još dvije naše skijašice iz prvih 500 na listi. Osim u alpskom skijanju, imaćemo i dva predstavnika u nordijskom trčanju, s tim što će se za ta dva mjesta boriti četvoro takmičara koji su ispunili B-normu. Na kraju, snouborderi Nina Micić i Boris Judin koji su još tinejdžeri nalaze se blizu plasmana, pa očekujemo da ćemo u toj disciplini imati barem jednog takmičara.

Do polovine januara sljedeće godine znaćemo tačan broj reprezentativaca – priča Dimitrije Lazarovski, generalni sekretar Skijaškog saveza Srbije.

Do početka Zimskih olimpijskih igara snouborderi će imati još šest trka na Svetskom kupu u veleslalomu, koji se jedini boduje za odlazak u Vankuver, dok Jelenu Lolović očekuje takmičenje u švedskom ski centru Orej 12. decembra. Ostali naši reprezentativci pripremaće se na planinama u Austriji i Italiji.

– Problem je što kod nas nema planine iznad 2.200 metara nadmorske visine, pa su temperature u ovo doba i tamo u plusu, tako da nema uopšte snega. Iako smo snabdjeveni sistemima za pravljenje vještačkog snojega na Kopaoniku i Staroj planini, ni on ne može da funkcioniše zbog nepovoljnih klimatskih uslova. Zato je većina naših klubova otputovala u Italiju gde će se pripremati do katoličkog Božića – kaže Lazarovski.
U Srbiji postoji oko 60 klubova u tri skijaške discipline (alpsko skijanje, nordijsko trčanje i snoubord) od čega su 23 tima imali takmičare na državnom prvenstvu prošle sezone. U prethodne tri godine Savez raspolaže stabilnim budžetom, što mu pruža mogućnost da pomogne klubovima.

– Zasad se ta podrška ogleda u poboljšanju infrastrukture kako bismo imali što bolje uslove za treniranje, ali i dobili staze sa neophodnim sertifikatom za međunarodne trke. Na primer, na Kopaoniku i Staroj planini urađene su nove žičare, nabavljena moderna instalacija za vještački snijeg i postavljena signalizacija. Već nekoliko godina organizujemo i ski kampove za najmlađe koje posećuju i strani treneri. Interesovanje dječaka i djevojčica je sve veće, pa su tako Marko Stevović u pionirskoj konkurenciji i Andrija Vuković u kategoriji kadeta već bili u prvih 20 takmičara na Trofejima Topolino i Pinokio koji u Italiji okupljaju najtalentovanije skijaše iz cijelog svijeta – objašnjava Lazarovski.

Kosmaj kao Sljeme

Udaljenost Beograda od Kopaonika, Stare planine i Zlatibora navela je na razmišljanje o skijalištu u blizini glavnog grada, uz mogućnost pravljenja vještačkog snega.
– Kosmaj ima nadmorsku visinu od 1.000 metara kao Sljeme kod Zagreba. Međutim, osim temperature u plusu problem bi moglo da predstavlja i nisko rastinje kojima je taj deo grada obrastao. Takođe, izgradnja žičara, akumulacija jezera i uopšte priprema staze koštaju mnogo, pa nam je trenutni cilj da poboljšamo postojeća skijališta – kaže Lazarovski.

Mogući putnici u Vankuver
Alpsko skijanje – Jelena Lolović, Nevena Ignjatović i Marija Trmčić
Nordijsko trčanje – Belma Šmrković, Rejhan Šmrković,
Amar Garibović i Sanjin Dizdarević
Snoubord – Nina Micić (na slici) i Boris Judin

(palelive.com / Blic)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare