Jedinica Hum dobila savremenu opremu za detekciju oružja i narkotika

0
Jedinica Hum dobila savremenu opremu za detekciju oružja i narkotika

FOČA – Svrha Projekta za borbu protiv nelegalne trgovine oružjem u BiH, koji sprovodi UNDP, jeste da se nabavkom savremene opreme i savjetovanjima za službenike ojačaju kapaciteti Granične policije BiH, ali i ostalih institucija u suzbijanju ove vrste kriminaliteta, istaknuto je na današnjem savjetovanju u Foči.

Koordinator projekta iz UNDP-a BiH Bogdan Živaljević kaže da se projektne aktivnosti sprovode u pograničnim opštinama Foča, LJubuški, Velika Kladuša, Orašje, Zvornik i Trebinje koje je Granična policija BiH prepoznala kao sredine u kojima je posebno izražen problem nelegalne trgovine oružjem.

On je istakao da je u okviru projekta, koji finansira Vlada NJemačke, Graničnoj policiji BiH donirana najsavremenija oprema za detekciju oružja, eksploziva i narkotika, te da je organizovano 10 radnih sedmica-treninga o različitim temama, a jedna od tih aktivnosti je i rad policije u zajednici i njena bolja komunkacija sa ostalim strukturama.

„Na ovim skupovima ljudi sa graničnih prelaza iz raznih krajeva BiH razmjenjuju iskustva međusobno, ali i sa lokalnom policijom i predstavnicima drugih institucija, upoznaju se i razmjenjuju kontakte, da bi kasnije kada bi došlo do konretnih slučajeva nelegalne trgovine oružjem mogli lako da razmijene informaciju, jer ona je danas sve“, rekao je Živaljević.

Konsultant UNDP-a, nekadašnji službenik MUP-a Hrvatske Mihal Šprajc kaže da se ovim projektom pokušavaju razviti procedure u skladu sa standardima EU.

„Nakon rata u BiH mnogo oružja je ostalo u ilegalnom vlasništvu građana i dobar dio tog oružja se krijumčari prema zemljama zapadne i sjeverne Evrope. Potrebno je pojačati rad granične policije, opremiti je modernim tehnologijama, te educirati ljude i prenijeti im iskustvo država iz okruženja, ali i ostalih evropskih zemalja da bi se što efikasnije borili protiv tog vida kriminaliteta“, rekao je Šprajc.

Jedinica Granične policije Hum u Foči ovim projektom dobila je endoskop sa kamericom i detektor za eksploziv i narkotike.

Osim pripadnika Granične policije BiH, savjetovanju u Foči prisustvovali su predstavnici Policije Republike Srpske, lokalne uprave i drugih institucija i javnih ustanova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare