Jedini pedijatar endokrinolog u Banjaluci

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na području Sarajevsko-romanijske regije posljednjih godina je povećan broj djece oboljele od dijabetesa, a jedini pedijatar endokrinolog za cijelu Republiku Srpsku nalazi se u Banjaluci, ukazuju iz Udruženja dijabetičara grada Istočno Sarajevo.

„Na području koje pokriva naše udruženje u posljednje tri-četiri godine došlo je do ekspanzije oboljenja kod djece, naročito mlađe dobi, i sada ih ima 18“, izjavio je Srni Slađan Milić, predsjednik ovog udruženja koje pokriva cijelu Sarajevsko-romanijsku regiju, gdje ima oko 3.500 registrovanih oboljelih od dijabetesa.

On je istakao da je Udruženje, koje trenutno ima 380 članova, od formiranja 2011. godine ukazivalo na problem nepostojanja dječijeg endokrinologa na ovom području, ali do danas taj problem nije riješen.

„Razgovarali smo sa rukovodstvom Bolnice `Srbija`, Skupštinom grada Istočno Sarajevo, načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo LJubišom Ćosićem. Obećali su da će uložiti napore da ovaj gorući problem bude riješen“, rekao je Milić i izrazio nadu da će obećanja biti realizovana.

Prema njegovim riječima, koliko je situacija teška najbolje znaju roditelji djece oboljele od dijabetesa.

„Jedan je pedijatar endokrinolog za cijelu Republiku Srpsku i nalazi se u Banjaluci. Gužve su velike, iako ljekar na razne načine pokušava da izađe u susret pacijentima. Odlasci do Banjaluke na preglede iziskuju velike troškove.
Dijabetes zahtijeva i posebne tretmane i postupke, nekada je potrebna i intima. Sve bi bilo lakše da je to moguće uraditi u Bolnici `Srbija`“, naveo je Milić.

On je rekao da Fond zdravstvenog osiguranja pokriva troškove za nabavku insulina licima oboljelima od dijabetesa, kao i određeni broj trakica.

Milić je rekao da se nestašica insulina dešava povremeno i da je kratkotrajna, te da jedini problem u tome predstavljaju tenderi, koji ne budu raspisani na vrijeme.

Milić naveo da 24 godine živi sa dijabetesom, da nema nikakvih zdravstvenih komplikacija, zaposlen je u policiji i vodi normalan porodični život, te ističe da je važan ljekarski pregled, kao i edukacija pacijenta.

„Ukoliko se ne pridržavamo smjernica u liječenju i tretmanu dijabetesa, onda je život veoma kratak, sa mnogo patnje i boli“, napomenuo je Milić.

On je dodao da je imao 26 godina kada je otkrio da ima dijabetes, te da se tada nije baš znalo puno o ovom oboljenju.

„Za kratko vrijeme sam izgubio 25 kilograma. Prvih četiri-pet godina bilo je lutanja, bio sam pun predrasuda o dijabetesu, jer sam znao malo. Počeo sam da čitam, da posjećujem razna predavanja, a posebno su bitna iskustva oboljelih od dijabetesa, jer mogu da budu korisna“, istakao je Milić.

On je rekao da je mnogo oboljenja čiji je uzročnik dijabetes, kao što su moždani i srčani udar, otkazivanje rada bubrga, sljepilo, amputacija donjih ekstremiteta.

Milić je naveo da Udruženje prve dvije godine nije imalo prostorije za rad, ali je to pitanje riješeno zahvaljujući opštini Istočno Novo Sarajevo, koja im je bez novčane naknade ustupila prostoriju u nekadašnjem Domu kulture u prizemlju.

On je istakao da bi bilo dobro kada bi na nivou grada ili opštine bili prepoznati kao udruženje od javnog interesa, te im obezbijeđeno redovno finansiranje da bi mogli više da rade sa članovima.

Milić je dodao da je svakog ponedjeljka od 18.00 do 20.00 časova u prostorijama Udruženja organizovano druženje članova, te da bi u martu trebalo da bude održana izborna skupština, na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo, jer njemu ističe drugi mandat.

(www.palelive.com/Srna)