Jedanaesti saziv „ART simpozijuma Jahorina“ od 15. do 24. jula u Rajskoj dolini

0

Međunarodna likovna kolonija „ART simpozijuma Jahorina“ okupiće tokom 11. jubilarnog saziva, od 15. do 24. jula na Jahorini, oko 20 slikara, vajara i grafičara iz Japana, Rusije, Španije, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Srbije i BiH.


„Naši dragi prijatelji, predvođeni jednim od doajena srpskog modernog slikarstva Milivojem Unkovićem, i ove godine obrađivaće temu Figura u savremenoj umjetnosti – veliki format“, rekao je Srni osnivač i umjetnički rukovodilac „ART simpozijum Jahorina“ Lazo Savić.

On je najavio da će otvaranje 11. saziva biti upriličeno 15. jula u 20.00 časova u Hotelu „Rajska dolina“ na Jahorini, mada će vajari, s obzirom na prirodu njihove umjetničke djelatnosti, sa radom početi već 10. jula.

Programom ceremonije otvaranja predviđena je uvodna riječ likovnog kritičara, prigodan muzički program, dodjela priznanja i zahvalnica institucijama i pojedincima koji su sve ove godine podržavali rad Kolonije, kao i izložba radova nastalih tokom prošlogodišnjeg 10. saziva.

Učećše na 11. sazivu potvrdili su slikari Manolo Onojarte iz Španije, Mirjana Savova, Svetlana Radulova Markova iz Bugarske, Zoran i Zdravko Krulj iz Crne Gore, Zoran Ogrinc iz Slovenije, Kaoru Akabane iz Japana, Milan Cile Marinković iz Srbije, Aleš Knotek iz Češke, Nikola Kekerović iz BiH i drugi.

Vajarsku ekipu činiće Rus Vitalij Isajev, Japanac Daiki Nišimura, Elena Blanč iz Španije, te Željka Momirov i Đorđe Arnaut iz Srbije, dok će konačnu ocjenu o svim ostvarenjima dati likovni kritičar Vidosava Grandić iz Banjaluke.

Savić je podsjetio da i dalje insistira da vajarska djela, koja mogu odoljeti atmosferskim uticajima, postanu eksponati buduće galerije na otvorenom po uzoru na najpoznatije svjetske turističke /zimske, ljetne i banjske/ centre.

„Galerija bi trebalo da obuhvati lokalitet na Jahorini od Poljica, odnosno od ulaska u Olimpijski centar pa do platoa iznad ciljne kuće na slalom stazi dužine oko 2.000 metara. Skulpture bi bile postavljene duž komunikacije i ispred ugostiteljskih objekata tako da posjetilac, gost, ljubitelj umjetnosti može od prvog eksponata da vidi sljedeći i tako redom do posljednjeg“, kaže Savić.

Likovni kritičar iz Banjaluke Vidosava Grandić zapisala je u Katalogu „Art simpozijuma Jahorina“ da „različiti rakursi ljudskih figura i široka skala psiholoških stanja na slikama predstavljaju odgovor umjetnika na sve veću otuđenost čovjeka u savremenom svijetu, ali i potrebu da se uspostave nove estetičke i umjetničke relacije u svijetu u kome su dezavuisane mnoge vrijednosti“.

Istoričar umjetnosti i rukovodilac Galerije SULUJ u Beogradu Ivona Rajačić-Barandovski naglašava da iz godine u godinu jahorinska Kolonija ostvaruje „tematski zaokret u oblast figuracije u mediju slikarstva, prije svega u ekspresionističkom, narativno-simboličkom i fantazmagoričkom smjeru“.

„Art simpozijum Jahorina“ osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina i uz izuzetnu podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo pokojnog Predraga Lasice, i od tada se redovno održava svake godine na olimpijskoj planini Jahorini, gdje je ugostio brojne likovne umjetnike iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, čija su djela predstavljena na oko 50 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Cilj ove renomirane kulturne manifestacije jeste afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma kako na području Republike Srpske, BiH i država u regionu tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja zasluženo nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare