Javni poziv za dodjelu rasada povrća i sadnog materijala

0

ISTOČNO SARAJEVO – Agrarni fond grada Istočno Sarajevo raspisao je javni poziv za podršku poljoprivrednim proizvođačima dodjelom rasada povrća za plasteničku proizvodnju i sadnog materijala za proizvodnju na otvorenom.

Pravo na dodjelu rasada povrća imaju poljoprivrednici koji namjeravaju da se bave uzgojem krompira i luka na otvorenom i raspolažu poljoprivrednim zemljištem minimalne površine 500 metara kvadratnih i uzgojem paprike i paradajza u plasteniku, a raspolažu plastenikom od 50 ili 100 metara kvadratnih, i uputili su zahtjev za ovu vrstu pomoći Agrarnom fondu.

Prednost će imati lica koja žive u domaćinstvu u kojem niko nije zaposlen, socijalno ugrožene porodice, porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi, samohrani roditelji, lica sa poteškoćama u razvoju ili invaliditetima, žene, mladi do 35 godina.

Korisnici će moći da ostvare pravo na dodjelu po 50 komada rasada paradajza i paprike za plastenik površine 50 metara kvadratnih, ili po 100 komada rasada paradajza paprike za plastenik površine 100 metara kvadratnih, te 50 kilograma sjemenskog krompira i dva kilograma sjemenskog luka za proizvodnju na otvorenom.

Vrsta i količina dodijeljenog sadnog materijala i rasada biće u korelaciji sa brojem pristiglih zahtjeva.

Program se finansira iz sredstava Agrarnog fonda u skladu sa planom i programom utroška sredstava granta, s ciljem podsticaja i razvoja poljoprivredne proizvodnje na području Istočnog Sarajeva, objavljeno je na zvaničnom sajtu grada.

Cilj je podrška zainteresovanim fizičkim licima za ekonomsko jačanje domaćinstava uzgojem povrća, raznovrsnija i zdravija ponuda povrća na tržištu grada, povećanje proizvodnje povrća radi smanjenja uvoza, kao i djelimično uključivanje u organizovan otkup odabranih korisnika.

Zahtjevi će se podnositi na propisanom obrascu AF-R sa pratećom dokumentacijom Agrarnom fondu grada Istočno Sarajevo. Rok za podnošenje je sedam dana od dana objavljivanja javnog poziva na internet stranicama Agrarnog fonda i grada Istočno Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare