Javna rasprava o nacrtu zakona o zaštiti žrtava ratne torture

0
Javna rasprava o nacrtu zakona o zaštiti žrtava ratne torture

ISTOČNO SARAJEVO – Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je da je ovogodišnjim budžetom predviđeno 1.600.000 KM za sprovođenje zakona o zaštiti žrtava ratne torture, čiji je nacrt tema današnje javne rasprave u Istočnom Sarajevu.

Milunović je rekao Srni da je do sada ova oblast djelimično uređena Zakonom o civilnim žrtvama rata, ali da njegovi visoki kriterijumi nisu mogli da omoguće velikom broju žrtava torture da steknu status i na osnovu njega određena prava.

To se, kako je naveo, prije svega, odnosi na žrtve seksualnog nasilja, žrtve najstravičnijeg oblika torture i najvećeg poniženja koje čovjeka može da zadesi u takvim okolnostima.

On je objasnio da je ovaj zakon, koji je u formi nacrta, predvidio zaštitu, prije svega, tih kategorija, te da su na do sada održanim javnim raspravama zabilježili sve primjedbe, sugestije, određena idejna rješenja i razmišljanja žrtava, koje će radna grupa da razmotri i vidi šta može da se unese u zakon.

Prena njegovim riječima, radna grupa će morati da obrazloži ono što ne može biti prihvaćeno, kao i ono što će eventualno biti prihvaćeno, a sve u granicama ekonomske mogućnosti i podrške koja može da se pruži.

„Za sprovođenje ovog zakona, budžetom u ovoj godini predviđeno je 1.600.000 KM. Mi ne možemo da znamo koliki će biti broj korisnika sve dok se taj zakon ne pusti u život. Tek po podnošenju njihovih prijava, te odlučivanja o njihovom zahtjevu i donošenju rješenja, vidjećemo koliko će žrtava tortura, a prije svega seksualnog nasilja, moći da steknu status, a potom i ostvari svoja prava“, naveo je Milunović.

Prema ovom nacrtu, za žrtve seksualnog nasilja predviđena su mjesečna primanja koja se razvrstavaju po kategorijama u odnosu na civilne žrtve rata, zdravstvena zaštita, oslobađanje od plaćanja participacije, te brojna rješenja kao što su zapošljavanje, samozapošljavanje, psihološka podrška.

Milunović je posebno istakao zalaganje predsjednika Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božice Živković Railić, koja je posvetila svu svoju energiju i vrijeme tokom posljednjih godina da ovaj zakon ugleda svjetlost dana.

„Sigurno je da su to žrtve koje zavređuju pažnju našeg društva i ovom prilikom ćemo se potruditi da se to ispoštuje“, naglasio je Milunović.

Railićeva je rekla da je ovo peta rasprava koja se održava po naredbi Narodne skupštine Republike Srpske, koja je na prethodnoj sjednici usvojila Nacrt zakona o žrtvama ratne torture.

Railićeva je posebno naglasila da je sadašnja Vlada prva prepoznala ovu kategoriju stradalnika i stavlja ih u zakonske okvire, te dodala da do sada nijedna vlast u Srpskoj nije raspravljala o žrtvama ratne torture među kojima su, osim žena, muškarci i djeca.

„Ovo je prvi put od nastanka Republike Srpske da se raspravlja o ovoj populaciji. Do sada su sve vlasti imale ogroman grijeh što su ovu kategoriju izostavile iz zakonskih prava, iako su potpisnice svih međunarodnih konvencija i dužne su da obeštete žrtve rata. Ova Vlada i resorno ministarstvo uložili su veći napor da zajedno sa mnom nacrt zakona ugleda svjetlo dana“, istakla je Railićeva.

Navodeći da ovo za žrtve ratne torture predstavlja „iskorak od zemlje do neba“, Railićeva je izrazila nadu da neće biti problema po usvajanju prijedloga, dodajući da će po zakonu, osim mjesečnih primanja koja nisu ista za sve, dobijati oslobađanje od participacije, psihološku i banjsku rehabilitaciju, besplatnu pravnu pomoć i druga prava koja do sada nikada nisu imali ni po jednom zakonu.

Javne rasprave o Nacrtu zakona o zaštiti žrtava torture rata do sada su održane u Doboju, Prijedoru, Banjaluci i Bijeljini. Nakon današnje u Istočnom Sarajevu, javna rasprava će sutra biti održana u Trebinju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments